Sztáréletmód

Nagy nyári naptejkalauz – Segítünk eligazodni!

Itt az ideje, hogy a bőrünket is felkészítsük a forró napokra. Mutatjuk, mi kerüljön a strandtáskába!

Ásványok erejével

Egyre népszerűbbek a hírességek között is a fizikai fényvédők. Ezek olyan ásványi anyagokat, például cink-oxidot vagy titánium-oxidot tartalmaznak, amelyek fényvisszaverő réteget képeznek a bőrön, így az UV-sugarak nem tudják kifejteni káros hatásukat. Érzékeny bőrre jobban beválhatnak, mint a kémiai naptejek. ­Elizabeth Hurley csak ilyet használ – a sminkje alá is.

Egy kis nyugalom

Ha nem vagyunk elő­vigyázatosak, akkor a nap végén szükség lehet a regeneráló, hűsítő termékekre. Az érzékeny bőrű Gwen Stefani a panthenolt tartalmazó termékekre esküszik, de ezeken kívül jót tehet még az allantoin, az E-vitamin, az aloe vera, a kamilla, a levendula vagy a körömvirág is. Ha krémet választunk, az vizes bázisú legyen.

Katherine Heigl és lányai (Fotó: Archív)

Mindig felkészülten

Tévhit, hogy csak akkor van szükségünk naptejre, amikor strandolunk – ha gyerekkel vagyunk, akkor ez pláne nem igaz. Az érzékeny bőr 10 perc alatt is könnyen leég! Érdemes követni Katherine Heigl példáját: mindig van nála kicsiknek való naptej, a saját bőrére is ezt használja.

Ökonapozás

Minket óvnak, ám a vízi élővilágnak nem tesznek jót a fényvédők. Szerencsére egyre több cég figyel arra, hogy a bőrről a tengerbe, tavakba és folyókba oldódó termékek kevésbé károsítsák a környezetet – a szörfrajongó Helen Hunt például csak „ocean­ friendly”, vagyis óceánbarát termékeket hajlandó használni. Ha mi is figyelnénk erre, keressük a „biológiailag lebomló” vagy a „tengeri életkörülmények között tesztelt” kifejezéseket a csomagoláson.

Lady Gaga (Fotó: Archív)

Kell a púder

A hírességek tudják, a fényvédelem a legjobb öregedésgátlás. Mivel a reggel feltett UV-szűrő nem tart ki egész nap, hasznosak a fényvédős púderek – Lady Gaga például egy ásványi szűrőt tartalmazó termék rajongója. Általa fokozhatjuk a védelmet, és megszüntethetjük a nem kívánt csillogást is.

Hűsítő kortyok

A forróságban nem szabad megfeledkezni a folyadékpótlásról. A tiszta víz mellett az alábbi italokat érdemes bevetnünk – frissítőként és a bőrünkre is akár.

Zöld tea – Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően felvértezi a bőrt a napsugárzás hatására képződő szabad gyökök ellen. Jeges teaként finom, vattára cseppentve arctonikként is használhatjuk.
Alore vera – A növényi darabokat tartalmazó italoknak és aloekészítményeknek belsőleg gyulladáscsökkentő, immunerősítő, emésztéssegítő hatásuk lehet. Bőrre kenve hidratál, hűsít, segíti a gyógyulást, regenerálódást, ezért napégés esetén jól jöhet.
Menta – Ízesebbé, frissítőbbé teszi a teát, limonádét, és jótékonyan hat az emésztésre. A hőségben a mentás, mentolos test- és lábápolók energiát adnak.

Kiemelt képek: Archív, Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!