Sztáréletmód

Borbás Marcsi: „A konyhakert ingyen sikerélmény”

Tavasszal az is kedvet kap a kertészkedéshez, akinek nincs kertes háza. A Gasztroangyal szerint a konyhakertet a lakáson belül is kiépíthetjük.

Ízléses látvány, ízletes tartalom. Nem meglepő, hogy a konyhakert művelése manapság szinte divattá vált. Ám amilyen jól mutatnak a cserépben a különböző fűszernövények, amiket aztán frissen, stílusos módon az ételünkre hintünk, sokszor éppolyan nehéz jól ápolni és életben tartani őket. „Célszerű, ha kertészeti vagy barkácsboltban veszünk kis üvegházakat – kezdi Marcsi. – A lakások légtere általában száraz, a növényeknek azonban szükségük van párára. Ezek az üvegházak tartják a párát, és fóliasátorhoz vagy nagy üvegházhoz hasonló ideális körülményeket biztosítanak. Ezek nagyjából 40 × 20 centis, műanyag tetővel és szellőzőlyukakkal ellátott, filléres összegért beszerezhető házikók. Vegyünk két ilyet, tegyük az ablakba, helyezzünk el benne ültetőtálcát vagy ültetőpoharakat, ágyazzunk meg bennük ehető növényeknek való biopalántafölddel, és abba vessünk fűszernövénymagokat. Például koriandert, petrezselymet, bazsalikomot. Azért javaslom, hogy két ilyen burás növénynevelőt vegyünk, mert így mire kikel az egyikben a növény, vethetünk a másikba. Amikor az egyik adag elfogy, a másik épp megnő. A vágás után pedig lehet újat ültetni, ezáltal mindig lesz otthon friss fűszernövény.”

„Dísznövényként is beválnak”

A palántaföld laza szerkezetű föld, ami könnyedén átengedi a vizet. Fontos odafigyelni arra, hogy ne öntözzük túl a növényt, mert akkor elpusztul. Elég, ha enyhén nedvesen tartjuk a földet, ami a búrával lefedve nem szárad ki, és jól be is párásítja annak légterét. A szoba, ahol tartjuk, ne legyen nagyon hideg, ne tűzze túlzottan a nap, de fontos, hogy fényes, világos terű legyen. A föld tápanyag-utánpótlását könnyedén meg lehet oldani: vegyünk a gazdaboltban konyhakerti zöldségeknek való tápoldatot, azt adjuk az öntözővízhez a dobozra írt mennyiségben és az ott javasolt időközönként. Aki pedig szeretné hosszabb távon nevelgetni a fűszernövényeit, évelő fajta ültetésével megteheti. „Az olyan fás szárú, mediterrán növényeket, mint például a rozmaring, kakukkfű, zsálya, nyugodtan lehet nagyobb, fedés nélküli cserépbe ültetni. Gyönyörűek, tehát dísznövényként is beválnak. Nincs velük gond, könnyű őket termeszteni, de fontos, hogy kisebb tápanyagtartalmú, szárazabb földben érzik jól magukat, mindhárman kevés vizet igényelnek. Humorosan azt is mondhatnám, hogy szeretnek szenvedni. A földjük legyen enyhén nedves, és néha kapjanak zöldségeknek való tápoldatot. A rozmaring és a kakukkfű egész évben szép zöld és szedhető, a zsálya viszont ősszel lehullajtja a levelét, majd tavasszal újra kihajt, kétszer akkorára nőve. Mindig azt mondom: a konyhakert ingyen sikerélmény. Amellett, hogy mindennap rácsodálkozhatunk és legelészhetünk belőle, örömmel tölt el, hogy mi ültettük, mi hoztuk létre. Finom, szép és egészséges is.”

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!