Napi friss

A Konyhafőnök séfjének ajánlásával: így nem őrülünk bele a karácsonyi főzésbe

Karácsonykor hajlamosak vagyunk új fogásokkal kísérletezni, és megpróbálunk egy nap alatt beszerezni mindent. Tóth Szilárd, A Konyhafőnök korábbi zsűritagja óva int mindenkit ezektől.

Ismerős a helyzet? Karácsony napján már reggel a konyhában állsz: egyszerre rotyog három forró lábas, sül a hús, csipog a sütő, te pedig azon stresszelsz, mikor lesz ebből egyáltalán ünnepi vacsora. Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos SALT étterem séfje és A Konyhafőnök zsűritagja szerint ennek nem kell mindig így lennie. Egy kis tudatossággal, előrelátással – valamint néhány jól megválasztott konyhai eszközzel – a karácsonyi készülődés újra élménnyé válhat.

Nyugalom titka a tervezés

Szilárd szerint a stresszmentes ünnep már hetekkel korábban elkezdődik. Érdemes legalább két héttel karácsony előtt leülni, összeírni a menüt, és alaposan átgondolni, mit bír el a konyhád. Hány fogást készítesz egyszerre? Mi fér be a sütőbe? Mit tudsz párhuzamosan csinálni? Ezekre kell előre választ találnod, hogy karácsonykor kisebb eséllyel uralkodjon el körülötted a káosz.

Bár a kreativitás a séfek lételeme, az ünnepek alatt még Tóth Szilárd sem javasolja az új receptek vagy technikák kipróbálását. Inkább a bevált fogásokra építs, és mindenképp szánj időt arra is, hogy újra felfedezd a konyhai eszközeidet. Sokszor előfordul ugyanis, hogy nem ismerjük megfelelően, esetleg elfelejtjük a sütő vagy a mikró egyes programjait, amik épp aznap jól jönnének.

Legyen a bevásárlás tudatos folyamat

A nagybevásárlást sem kell egy napra sűríteni. A tartós alapanyagokat – lisztet, fűszereket, italokat – akár egy héttel előbb is beszerezhetjük. Közvetlenül az ünnep előtt elég a friss hozzávalókkal foglalkozni.

Ha nem hagyod az utolsó pillanatra a nagybevásárlást, azaz elkerül téged a nagy tömeg és a hosszú sorok, akkor marad időd a tudatosságra. A „biztos, ami biztos” hozzáállás helyett inkább számolj pontosan, és legfeljebb 20 százalékkal vásárolj többet a szükségesnél. Szilárd figyelmeztet még egy praktikus trükkre: gondolj már karácsonykor a szilveszterre. Ha okosan tervezel, az ünnepi maradék nem a hűtő hátuljában végzik.

Ne feledd továbbá, hogy nem kell mindent egyedül csinálnod! Kérj segítséget a családodtól: valaki szeletel, valaki asztalt terít, a gyerekek pedig díszíthetik a süteményeket. Segítséget kérni nem gyengeség, hanem a saját lelki fenntarthatóságunk része a híres séf szerint.

Az okos konyha is nagy segítség

A jól megválasztott konyhai készülékek is sok terhet levehetnek a válladról. Szilárd például az elsők között próbálhatta ki az LG új, beépíthető konyhai megoldásait, amik kifejezetten az ünnepi káoszra lettek kitalálva.

Ilyen például a beépíthető sütőjük is, ami lehetővé teszi, hogy sütés közben ne kelljen folyton ajtót nyitogatni. Elég kétszer rákoppintani a sütő üvegére, felvillan egy belső lámpa, te pedig rögtön láthatod, hogy áll az étel. A tágas sütőtérben egyébként egyszerre több tepsi is elfér, emellett a különféle sütési módok segítenek az ételeket kívül ropogóssá, belül szaftossá varázsolni.

A karácsony valódi lényege

A karácsony lényege végső soron azért nem az, hogy minden tökéletes legyen az asztalon, hanem hogy legyen időd azokra, akik igazán fontosak neked. Ehhez nyújt segítséget az okos konyha is: időt és energiát spórolhatsz meg, amit aztán mind a családodra szánhatsz.

Legyen szó beépíthető sütőről, mikrohullámú sütőről vagy indukciós főzőlapról, egy biztos, érdemes az ünnepi időszakot lelkileg és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá tenni.

Kiemelt kép és fotók: Archív

Megjelent a Story ünnepi dupla száma!

Megjelent a Story téli különszáma!

Megjelent a Story horoszkóp különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!