A pulyka húsa tápláló és egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban a pulyka még többet tud.
Zsírszegény és jól emészthető
A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét is. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet.
Itt a vörös, ott a fehér
A fehér hús azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. A vörös húst pedig azokon a területeken találjuk, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.
Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes
Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. A gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, és a kismamák is bátran fogyaszthatják.
Könnyen variálható és fűszerezhető
A pulykahús kiváló alapanyag a konyhában; szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Pulykából érdemes a csirkehúsos recepteket is elkészíteni, a GALLIO pulykamellből készült pulykamellsteak gyorsan elkészül és változatosan fűszerezhető, sőt salátával igazi, könnyű nyári étel.
De a sertéshúson és marhahúson alapuló ételek is megalkothatók vele, csak sokkal rövidebb hőkezelést igényel, ugyanakkor a pulyka esetében fontos a teljes átsütés. A GALLIO darált pulykahús például kiváló alapanyaga lehet a fasírtnak vagy a hamburgerhúsnak, így több időt tölthetsz családtagjaiddal és barátaiddal.
Kiváló fűszer lehet a pulykához a borsikafű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya. Kísérletezz bátran, és készíts ízletes, változatos fogásokat pulykából!
Tápláló, mégis diétás
Fogyasztásával nem terheljük a szív- és érrendszerünket, a melle ráadásul a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva, sütve, főzve, párolva is az egészséges étrend része lehet. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, továbbá ez a fajta tartalmazza a legkevesebb allergént.
A hangulatunkat is javítja
Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az pulykafasírt, -grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminósav forrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alul maradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.