Bizony Gáspár Beáról sem mondhatjuk, hogy rögtön szakácsként ismertük meg. A Győzike Show-val költözött be a fél vagy talán az egész ország nappalijába, de az a műsor bizony nem a gasztronómiáról szólt… 2017‑ben azonban Gáspár Bea megnyerte A Konyhafőnök VIP-t, és onnantól kezdve felfelé ívelt a szakácsnői karrierje: később zsűritag is lett a műsorban, és egyik szakácskönyvet írta a másik után.
Azt azonban finoman szólva túlzás lenne állítani, hogy Bea a hasánál fogva fogta meg Győzikét. Amikor ugyanis összeházasodtak, az ifjú feleség még egyáltalán nem jeleskedett a konyhában. Apósa egyszer azt mondta, hogy a főztjét még a macska sem enné meg. Csomós főzelékek, ízetlen fogások, szénné égett húsok kerültek ki a keze alól.

Első lánya, Evelin érkezése után azonban elkezdett egyre jobban elmélyedni a konyhaművészetben. „Talán virsli vagy rántotta volt az első étel, amit Győző elé tettem az asztalra. Nem szégyellem, én bizony nem tudtam főzni, amikor férjhez mentem.
Húszéves koromig tanultam, nem azzal foglalkoztam, hogy anyukám mellett álljak a konyhában.
Az sem tetszett, ha szombatonként segítenem kellett bevásárolni, vasárnaponként pedig a tanulás előtt a főzésnél. Nem figyeltem semmire, nem lehet senkit arra kötelezni, hogy főzzön, ha nem akar – eleveníti fel a kezdeteket Bea. – A családalapítással a kényszer vitt rá, hogy megtanuljak főzni, főleg miután Evelin megszületett, és elkezdtem a hozzátáplálást.”

Győzike kedvence a rizottó
Azért a családfő eleinte még nem büszkélkedett felesége főztjével. „Evelin születése után Győző sokat volt itthon, látta, mennyit küszködök, hogy normális ételt tegyek elé, így nem járt már máshová enni.
Évek teltek el, mire a romanticos lányokat meg merte hívni hozzánk ebédelni.
Szerinte a rizottót és a lazacot készítem a legjobban, de nem értek egyet vele. A bakonyi szelet nokedlivel a specialitásom – mesélte korábban a Storynak. – Ha a lányok főzni akarnak, beleszólok, hogy segítsek, de ők ezt undokságnak tekintik, és inkább arra apellálnak, hogy saját konyhájuk legyen. Engem kikapcsol a főzés, nem kényszerítem őket semmire.”
Kiemelt kép és fotók: Archív; Birton Szabolcs/fotocentral.hu