Szacsvay Lászlónak van egy közkedvelt karácsonyi receptje, de máskor is kiváló. A káposztás harcsa. „Divat ugye a rántott ponty karácsonyra. Na én azt már rég meguntam! A lencsét is. Ezért találtam ki valami egészen mást, ami most sem fog hiányozni az ünnepi asztalról. Ez sem okozhat gondot senkinek, csak egy nagyobb fazék kell hozzá – magyarázza Szacsvay László, aki nemcsak a színpadon, a konyhában is megállja a helyét.
- Szalonnával kezdek, mint mindig. Miután megolvad, rárakom a csak egy kicsit megnyomkodott savanyú káposztát. Négytagú családnak egy-másfél kiló elég.
- Két deci fehér borral felöntve főzöm a káposztát. Másfél óráig rotyoghat, és ha látom, hogy lassan elpárolog a bor, felöntöm vízzel.
- És ebbe is megy négy szem kockacukor, majoránna, fekete és fehér bors vegyesen, plusz négy-öt babérlevél. Lassú tűzön hagyom főni.
- Közben a filézett harcsát kockára vágom, mint bármilyen húst, hozzáadom a káposztához, és jól megforgatom az edényben.
- A legvégén egy kisebb főzőtejszínnel felöntöm, és hagyom, hogy rottyanjon egyet.
- Pirosparikát szórok a tetejére, hogy szép színe legyen. A fiam és a párja is nagyon szereti.”
Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu