Napi friss

Hosszú Katinka és Shane Tusup: Újra fellángolt köztük a vita

Vajon miért nem tudnak továbblépni a sérelmeiken?

Hogy Hosszú Katinka a valaha volt legeredményesebb magyar úszónő, az nem kérdés. Elég csak egy pillantást vetni az érmeire. Ezeket az elképesztő sikereket a volt férjével, egyben korábbi edzőjével, Shane Tusuppal érte el, erről mégis mintha sokan megfeledkeznének. Az utóbbi időben ugyanis ismét téma lett a sajtóban, hogy Katinka tulajdonképpen kinek is köszönheti az eredményeit: magának vagy másoknak is?

Az egész perpatvar onnan indult, hogy úszóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, Hargitay András megkérdőjelezte Katinka edzői és vezetői eredményességét – igaz, azt elismerte, hogy kiváló úszó. Erre érkezett egy komment, amit sokan Hosszú Katinka jelenlegi férjének, Gelencsér Máténak tulajdonítanak: „Valaki jelezné felé, hogy nem 1970-et írunk, illetve azt, hogy Katinka mint sportszakember/sportvezető társalapítója volt az ISL-nek (International Swimming League – a szerk.), valamint az edzésmódszerének java részét ő találta ki, ami 3 olimpiai arany, 26 vb-arany, 30 Eb-arany, valamint 321 világkupa-aranyhoz vezetett?”

Ezen a ponton szállt be Shane Tusup a vitába, aki nehezményezte, hogy róla megfeledkeznek. Szavait egyenesen volt feleségének címezte. „Katinka, való igaz egyéni sportoló voltál, de egyetlen sikeres ember sem ért el semmit egyedül. Tudom, és a tények is bizonyítják, hogy hatalmas hatással voltam és kulcsszerepet játszottam a csapatunk sikerében. Egyedül én vagyok az, aki megkérdőjelezhetetlenül felelős az edzésmódszertan kialakításáért. (…) Fájdalmas volt látni, ahogy mindaz, amit felépítettem, lángba borult, és egyetlen dolog maradt meg: egy nagy száj. (…) Teljes mértékben hiszem, és nyíltan kijelentem, hogy nélküled nem lettem volna képes ilyen eredményeket elérni, de ugyanez igaz rád is. Az én ötleteim és elmém nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg. Hatalmas csalódást kelt, hogy a siker a fejedbe szállt. Elfelejtetted, honnan jöttél. Mindezen eredmények után azok közül, akik segítettek megvalósítani életed gyermekkori álmát, hirtelen már senki sem része a történetednek…” – osztotta meg közösségi oldalán Shane Tusup. Írásához Katinka férje egy kérdéssel reagált: „Mi van a te edzői statisztikáiddal a Katinka előtti és utáni időkből?” Shane erre még nem reagált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shane Tusup (@shanetusup) által megosztott bejegyzés

Nem sokkal ezután Hosszú Katinka is közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalán. „Először is sok boldogságot kívánok Shannek a családi élethez! Megértem, hogy Shane egoját bántja, hogy a karrierjét tekintve közös munkánk előtt és után sajnos nem tudott eredményt elérni mint úszó, edző, golfozó vagy bokszoló. Valóban a Shannel való közös munka alatt értem el a legtöbb eredményt, mivel egy sportoló 20-as évei számítanak a teljesítő képességük fénykorának – írta Katinka, aki aztán felsorolta Shane Tusup előtt és után milyen eredményeket ért el.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Katinka Hosszu (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés

Shane Tusup azóta nem reagált a fejleményekre, ám a cikk elején említett Hargitay András védelmébe vette az edzőt. „Nem vagyok elfogult az amerikai edzővel szemben, de még Katinka sem vitathatja Tusup érdemeit. Közös munkájuk és elért eredményeik fantasztikusak voltak. Az igazságot nem lehet megváltoztatni, azt állítani, hogy ebben Tusupnak semmilyen érdeme nem volt. (…) Lehet bármit is mondani rá, hogy olykor kellemetlen figura, forrófejű, heves a vérmérséklete, de ennyi erővel Széchy Tamást is említhetnénk vagy számtalan edzőt és versenyzőt, akinek olyan a stílusa, amilyen. De az, amit Tusup letett az asztalra a medencék környékén, elismerésre méltó. Ha soha többet nem lenne edző, akkor sem mondhat rá senki egy rossz szót sem, mint szakember, hiszen olyan eredménysor áll a háta mögött, amiért sokan mindenüket odaadnák. (…) Ezzel a véleményemmel most nem leszek túl népszerű, de kaphatna lehetőséget mint edző, hiszen az eredményei önmagáért beszélnek – magyarázta a Blikknek.

Hogy lesz-e folytatása az ügynek, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, hogy az érintett felek vajon békét kötnek-e valaha egymással és továbblépnek, hogy jövőjükre koncentráljanak.

Kiemelt képek: Nagy Zoltán, Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárotthon különszáma!

A Story őszi különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!