Napi friss

Pártai Lucia nem maradt egyedül az árvízzel szemben: „Misivel jóban-rosszban egymás támaszai vagyunk!”

A meteorológus sem úszta meg szárazon, hatodjára önti el a Duna budakalászi otthonát.

Nem a meteorológus az egyetlen, akinek rendre meg kell küzdenie a természet erejével, számos hazai sztár rekedt az árvíz fogságában, igaz, Pártai Lucia az extrém körülmények között is feltalálja magát. Pártai Lucia a hírekkel ellentétben egyáltalán nem pánikol, rutinosan kezeli a Duna áradását.

Szerinte ilyenkor az a legfontosabb, hogy mindenki higgadtan, fegyelmezetten és egymást támogatva vészelje át a nehéz körülményeket, a story.hu-nak pedig azt is elmondta, hogy ő maga hogyan védekezik az árvízzel szemben. „Több helyen is olvastam, hogy pánikolok, sokkot kaptam és gyomorgörcsöm van az árvíz miatt, holott ez nincs így! Pontosan ismerem a víz járását, fel vagyok készülve annak rohamos emelkedésére és az esetleges károk helyreállítására is. Egyetemista koromban is minden szabadidőmet a vízen töltöttem, ha tehettem, egyből kanuba szálltam, aminek páratlan hangulata van. A 80-as években éppen ezért vásároltuk meg Szilárddal (Aigner Szilárd, Lucia férje – a szerk.) a Duna-parti otthonunkat, a víz szeretete ugyanis mindkettőnk életét végig kísérte.”

A Duna áradásakor elkísértük Pártai Luciát az otthonáig (Fotó: Trenka Attila/fotocentral.hu)

Lucia a legnehezebb helyzetekben is igyekszik meglátni a szépet, például, hogy most, az árvíz miatt még a partig sem kell elmennie, hogy kenuba szálljon. „Házhoz jött a Duna. Szó szerint. Kicsit ugyan visszafoghatta volna magát, de még mindig szerencsésebb helyzetben vagyok, mint a társaim, az otthonomat ugyanis nem érte el az ár, „csak” a munkaház földszintjébe áramlott a víz. 1986-tól, onnantól, hogy megszűnt a folyamkotró vállalat ezzel együtt a mederkotrás és a vízhozam egyre magasabban tetőzött az iszapolódás miatt, ötször öntött el minket a Duna és ha továbbra sem tesznek semmit, nem lesz víztározó építés, fok-gazdálkodás, csatorna építés félő, hogy ez így marad a jövőben is. 2002-ben két nagy hullám is volt, 2006-ban jött az addigi rekord, majd 2010-ben  és 2013-ban is elárasztott a folyó” – taglalja a meteorológus, aki most sem úszta meg szárazon, a helyiekkel, és párjával, Misivel azonban a nehéz helyzetben is összekapaszkodnak és együttes erővel igyekeznek átveszélni a mindennapokat.

„Nem estünk kétségbe, tesszük a dolgunkat, és segítjük egymást. Szilárd a váratlan búcsúja előtt azt mondta, hogy figyeljünk egymásra a gyerekekkel, Évával és Luciával, és én se maradjak egyedül, mert pontosan tudta, hogy ez a környezet nem teszi lehetővé, hogy egy nő egymaga helytálljon. Az évek múltán valóban kiegészült a családunk és nagy harmóniában élünk a társammal. Férfi erő-, társ nélkül nagyon nehéz volna, de Misi egy nagyszerű ember. Jóban-rosszban egymás támaszai vagyunk!”

Kiemelt kép: Trenka Attila/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!