Napi friss

Nemzet Színésze választás: Kulka Jánost nem, Hegedűs D. Gézát viszont felhívta Vidnyánszky

Hatalmas botrányt kavart, hogy megválasztása után Kulka Jánost nem hívta fel Vidnyánszky. Hegedűs D. Géza esetében azonban már nem követte el ezt a hibát.

Tegnap derült ki, hogy Nemzet Színészének választották Hegedűs D. Gézát, aki most azt is elárulta, hogy élte meg a megtiszteltetést. „Éppen nem voltam színpadon, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila úr telefonált nekem, hogy itt van a Nemzet Színészei között, akik most arról döntöttek, hogy a mai naptól kezdve én is a társuk leszek mint az egyik Nemzet Színésze. Meglepett, eszembe jutottak az otthoniak, a szülőföldem, hogy édesanyám, édesapám biztos boldogok lennének, ha megérhették volna ezt, és eszembe jutottak az ibrányiak, a testvéreim, a rokonaim, a nagy család. Hogy gyönyörű nagy út ez… Hirtelen szembesültem azzal, hogy hány kedves ember gondol velem együtt erre a pillanatra meg rám is szeretettel” – mondta el az RTL-nek a színművész.

Minden idők legfeszültebb Nemzet Színésze választása

Ahogy azt korábban megírtuk, az utóbbi időszakban több konfliktus is kialakul a Nemzet Színésze választás körül, főleg a tagok és a Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila között, ezért gyanítani lehetett, hogy az eddigi legfeszültebb választás áll az érintettek előtt. Már a januárban elhunyt Benedek Miklós utódjának megválasztása sem ment zökkenőmentesen, hiszen Vidnyánszky Attila állítólag többször elnapolta az alkalmat, annak ellenére, hogy az új tagot a grémium tagjai választják, a Nemzeti igazgatójának nincs szavazati joga, és elvileg semmilyen módon nem befolyásolhatja a szavazás menetét, így személyes jelenlétét semmi sem indokolja ezen az eseményen. A szokásjog azonban az, hogy a Nemzeti vezetője az épületben tartózkodik, amikor döntenek, ki lesz a Nemzet Színésze. (Végül áprilisban megválasztották Csikos Sándort.) Az viszont tény, hogy az a szokás, hogy az újonnan megválasztott művészt a Nemzeti Színház igazgatója hívja fel telefonon. Ezt a szokást azonban Vidnyánszky tényleg megszakította, ugyanis nem hívta fel Kulka Jánost a megválasztása után – ő a márciusban elhunyt Tordy Géza utódja lett. Ez a döntés újabb feszültséget generált, és színházi berkekben sokan tiszteletlennek titulálták ezért a direktort. Molnár Piroska az RTL Fókusz című műsorában elmondta, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának privilégiuma, hogy tudassa az új kiválasztottal, hogy ő lehet a Nemzet Színésze, és szerinte azért nem hívta fel Kulkát, mert családi elfoglaltsága volt.

Kiemelt kép: Schumy Csaba, Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!