Napi friss

Debreczeni Zita: „Folyamatosan gúnyt űztek belőlem, és ezeket a sebeket azóta is hordozom”

Az egykori modellt már nem érdeklik a külsőségek, az őt ért traumákat azonban sosem felejti el.

Debreczeni Zitát modellkarrierje, illetve a Miss Universe Hungary és Miss Balaton versenyeken való részvétele révén ismerhette meg az ország. Ebben a világban mindenki azt gondolja a nőkről – és ezt is várja el tőlük –, hogy mindig tökéletesen festenek. Azonban ők is csak emberek, mint mindenki más, akiknek ugyanúgy megvannak a maguk „hibái”. Ez alól Zita sem kivétel, fiatalabb korában ő is megküzdött saját tökéletlenségeivel. „Régen rettenetesen zavart a beszédem, nem akartam, hogy esetleg mások furcsának tűnő szóhasználatom miatt kinézzenek. Az évek alatt sikerült ezeket levetkőznöm, átformálnom a beszédemet. Mostanra viszont eljutottam oda, már nem érdekel, ha kicsúszik egy-egy furcsaság a számon, mert ez is én vagyok” – nyilatkozta Debreczeni Zita a Glamournak.

Az önkifejezés mellett más külső jegyei is szorongás okoztak neki az évek során, amin a kortársaitól kapott sértések csak tovább rontottak. „Hatodikos koromban, amikor még csak huszonhat kiló voltam, és egy osztálytársam folyamatosan bántott, egyszer sírva mentem haza emiatt. Apukám rám szólt, hogy ne hisztizzek, inkább védjem meg magam, nyugodtan üssek be egyet a fiúnak.” Zita úgy gondolja, édesapja így próbálta rávezetni, hogy meg kell tanulnia kiállnia magáért. Ő a fiait szeretetteljes környezetben igyekszik nevelni, és fontos számára, hogy érezzék: hozzá bármikor bármivel fordulhatnak.

Zita már egy jó ideje a kamera másik oldalán áll, visszavonult, nyilvános szereplések és modellkedés helyett a fotózásnak és családjának él. Régi sérelmeit azonban nem tudja meg nem történtnek tekinteni. „Sokáig szégyelltem az elálló füleimet, évekig takargattam… A gyerekkoromban nem voltak érzékenyítések, számtalan gyerekkori trauma ért azért, mert csúfoltak az elálló füleim miatt. Az akkori mesék nem az elfogadásra sarkallták a gyerekeket. A fülem miatt folyamatosan gúnyt űztek belőlem, és ezeket a sebeket azóta is hordozom.” Bár elfelejteni ezeket az időket nem lehet, Zitának sikerült előnyt faragni a történtekből, ugyanis most már egyáltalán nem érdekli sem a füle, sem más, átlagtól eltérő tulajdonsága. Elfogadta önmagát.

Zita számára a férje, Gianni Annoni a legnagyobb támasz ezen az úton, mivel ő nem olyan férfi, aki a látszat alapján ítélkezik mások felett. A gasztroszakember ráadásul emlékeztette feleségét arra, mi az, ami igazán számít a másikban, és felszínre hozta egykori fesztelen, laza énjét, akinek a kényelem fontosabb a megfelelésnél. „Nem fért volna bele a korábbi életembe, hogy ne a legmakulátlanabbul jelenjek meg a nyilvánosság előtt, de ma már tudom, akkoriban az nagyon nem én voltam. Ez egy felvett szerep volt, ma már nem érdekelnek a külsőségek. Az pedig külön öröm, hogy erre tart a világ, nem az a normális, ha mindig minden tökéletes” – vélekedett Debreczeni Zita.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!