Napi friss

Gombos Edina: „Akik akkor a szájukra vettek, köztük volt kollégák is, azóta sok kapcsolati kudarcon vannak túl”

Az egykori tévés nem tagadja, vannak rossz emlékei is Magyarországgal kapcsolatban.

Amerikai életük után nem csoda, hogy a Costafreda házaspár nem tervezi, hogy hazaköltözik, ezentúl is csak látogatóba jönnek. „Szerettem itt élni, de már nehéz lenne visszarázódni. A floridaiak pozitív életszemlélete, vidámsága, nyitottsága közelebb áll hozzám” – mondja Alberto Costafreda, akinél sokkal sarkosabb véleményt fogalmaz meg a felesége, Gombos Edina. „Vannak, akik azt sérelmezik, hogy a videóimban nem beszélek honvágyról, és nem sírom el magam a Parlament látványától. De miért hazudjak? Csodás helyek vannak itt, szeretem a hazámat, de már gyermekként is más tájakra, élményekre és éghajlatra vágytam. Jövünk, mert hiányzik a családunk, az idős szülők, testvérek. Ugyanakkor nem töltünk itt minden nyári szünetet, mert rengeteg olyan hely van a világon, ahol még nem jártunk. Ráadásul van egy fájdalmas dolog is, amiről az elvándorolt magyarok közül sokan nem szívesen beszélnek. Az elválás nehézsége, amikor ­eljön a búcsú pillanata. Úgy megölelni a szeretteinket, hogy nem tudjuk, mikor lesz lehetőségünk újra látni egymást. Ez mindenkit megtör, a gyerekeket is. Nem tagadom, vannak rossz emlékeink is. Húsz éve, amikor hozzámentem Albertóhoz, kaptunk hideget-meleget. A legenyhébb megjegyzés az volt, hogy ’ki hiszi el ezt a szerelmet…?’ – idézi fel Edina. – Akik akkor a szájukra vettek, köztük volt kollégák is, azóta sok ­kapcsolati kudarcon vannak túl. Örülünk, hogy már nem vagyunk mások célpontja, idegenek nem rajtunk köszörülik a nyelvünket. Kint nem ismernek bennünket, sokkal felszabadultabban, lazábban élhetünk, jobban önmagunk lehetünk.”

Fotó: Bognár Bogi

„Külföldön gyökértelen maradsz”

Edina tudja, erre bárki bármit mondhat és ítélkezhet, de ez az ő élete, és mivel volt mersze, úgy éli, ahogyan ő és családja akarja. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy elfelejtette a szülőhazáját, nyelvét, kultúráját. Csak egy példa, a gyermekei angolul és magyarul is tökéletesen beszélnek, édesanyjukkal kizárólag magyarul kommunikálnak. Ahogyan Alberto a spanyolországi és a kubai híreket no meg a magyar politikai információkat szó szerint falja, addig Edina a Magyarországról szóló, főleg a nemzetközi sajtóban megjelent híreket futja át mindennap. Így aztán beleszalad a magyar sztárvilág híreibe, amikre néha ő maga is rácsodálkozik. „Például amikor arról írtak, hogy megsértődtem, amiért nem hívott meg Várkonyi Andrea az esküvőjére… Szó sincs mély barátságról, kollégák voltunk, egy öltözőben öltöztünk, és közben beszélgettünk, tudtunk egymás dolgairól. Sok évvel ezelőtt Andi kétszer is kijött Floridába és kérte, fussunk össze, aminek nagyon örültem. Programokat, helyszíneket ajánlottam neki, egyikre még közösen el is mentünk, de azóta egyáltalán nem beszéltünk. Bármelyik egykori kollégám hívhat Bochkor Gábortól Gaál Noémiig, nem tűntem el előlük – mondja Edina, hozzátéve, bármennyire is jól érzi magát választott hazájában, amelynek már mindannyian állampolgárai, szülőföldjétől nem tud és nem is akar elszakadni. – Ha külföldre költözöl, mindig gyökértelen maradsz, a kis magokat máshová fújja a szél, de a gyökér nem tud mélyre menni. Imádhatod te Amerikát vagy bármely más választott országot, de amikor megkérdezik, hol lesz a sírhelyed, elbizonytalanodsz, és nem tudsz rá pontos választ adni. Talán nyugdíjasként lesz egy házunk a Balaton-felvidéken, és ez lesz a végső állomásunk. De ha a gyerekeink Amerikában élnek majd, akkor mit keresnénk mi egy másik kontinensen? Mindig az ő közelükben szeretnénk maradni…”

Már Alberto szülei is Floridában ének (Fotók: Archív)

Buliznak a szülők

Ma már Alberto szülei is Floridában élnek, sokkal jobban, mint egykor ­Kubában. „Egyórányira laknak tőlünk, egzisztenciát teremtettek maguknak, dolgoznak, szórakoznak, és sokat utaznak. Most pótolják be a kubai éveket, olyannyira, hogy a kutyánkra sem tudtak a nyáron vigyázni, és az unokáikhoz is ritkán jönnek” – mondja Alberto, akinek a testvére, Viviana brit állampolgárságot szerzett, és jelenleg Londonban él.

Kiemelt kép: Bognár Bogi

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!