Napi friss

Megrendítő részletekről mesélt Benedek Miklós életrajzi könyvének szerzője

Vajda Katalin számára az volt a legnehezebb, hogy a színészlegenda elhunyt fiáról megnyíljon.

Vajda Katalin, az írónő, a 40 éves barát beszélgetett a színésszel otthonában, s most szívszorító titkokat árul el arról, hogyan született a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötet.

A színész kisebbik fiának, Benedek Albertnek tett egy ígéretet: egyszer elmeséli az életét, de mindig csak halogatta a könyv megírását. Aztán a halála előtt rászánta magát az életrajza kiadására. Régi barátjuk, Vajda Katalin feljárt Benedek Miklósék otthonába, hosszú órákon át beszélgettek, így született meg az életrajzi kötet. A szerző a Lírástudók című podcastban elmeséli, a legnehezebb feladat az volt számára, hogy Miklós megnyíljon, s elvesztett fiáról, Tiborról is beszéljen. „Ő is félt, én is féltem ettől az egésztől, mert ez olyan önvallomás lesz, amit nehéz lelkileg felfogni. Amíg nagyon fiatal vagy, addig nagyon örülsz, ha minden titkot tudsz, ahogy idősödsz, rájössz, hogy ez nem jó, mert zavarba ejt. Szóval tudtuk, hogy nehéz lesz, de ami neki külön tragédiája volt, az Tibor. Pontosan tudtuk, hogy nem lehet kihagyni…. még akkor sem, ha ez a Micuról szól (ez volt Benedek Miklós beceneve – a szerk.) és a háromszáz oldalból kétszáz ő. És hát ő a Tiborról egyetlen szót nem beszélt, a nevét nem mondta ki. Mindenki máshogy próbálja elviselni a gyászt. Ők azt a megoldást választották, hogy nem beszélünk róla.”

Ha Katalin tapintatosan szóba is hozta Tibort, Benedek Miklós finoman kikerülte a választ, viszont egészen váratlan pillanatokban tört fel belőle a fájdalom. A pandémia idején csak telefonon tudott beszélgetni a színész és az írónő. „Beszélünk, beszélünk, és egyszer csak elhallgat. Hallom, hogy szipog, és annyit, hogy ’hát nem, nem… ezt nem lehet kibírni.”

Vajda Katalin a podcastban aztán elárulja, gyászoló barátja végül mégis megnyílt, s a könyvben beszél elvesztett fiáról, a legendás vízilabdás Benedek Tiborról.

 

3991200-200405.jpg

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!