Napi friss

Psota Irén – Szerelme az esküvőjük napján egy másik nőt vett el feleségül

A legendás színésznő viharos, szenvedélyes kapcsolatairól, három házasságáról a Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk című könyvé­ben ír részletesen.

Psota Irén többek közt az első szerelme és az első komoly csalódás történetét is papírra vetette. Kezdjük az előbbivel. Tizenhat évesen szeretett bele Seregi Lászlóba, az Operaház későbbi híres koreográfusába. „Beleszerettem, de akkor még nem voltam tudatában, hogy az első szerelmemet élem. Három évig voltunk együtt, és ő lett a mérce az ’érintésre’. Istenien zongorázott, festett, táncolt. A humora, az intelligenciája – és különben is polihisztor volt! Akkor váltunk el, amikor én a Színművészetire, Laci a Képzőművészeti Főiskolára jelentkezett.” Szerelmükre a koreográfus, aki később az Operaház balettigazgatója lett, így emlékszik a könyvben: „Egy kultúrcsoportban ismertem meg egy patentharisnyás, vékony, kissé egzaltált, nem szép lányt, akinek azonban gyönyörű dióbarna szeme volt. Kozmikus szemek… Hirtelen tudott sírógörcsöt kapni, máskor nevetőrohamai voltak. Azóta is ilyen: szeretetreméltó, kiszámíthatatlan…” A kapcsolatból nem lett házasság, arra még egy ideig várni kellett. De előbb jött Makk Károly rendező. Hozzá kötődik a regénybe vagy filmbe illő csalódás története. „Elsőéves koromban ismerkedtem meg Karcsival – emlékszik vissza a könyvben. – Ő volt az első élettársam. Öt évig éltünk együtt, s a kitűzött esküvőnk napján mást vett el feleségül.” Hogy ez pontosan miként történt? Szólt a nászinduló, az ifjú pár ünnepélyesen lépdelt. Psota fehér kosztümben volt, fején kis fehér fátylas kalappal. A terem közepéig értek, amikor hátulról valaki leemelte a kalapját. Psota meglepetten hátrafordult. A fiatal színésznőt, Krencsey Marianne-t látta ünnepi fehérben, kezében a kalap és egy lábos paprikás krumpli. A lábost Psota kezébe nyomta, a fátylas kalapot a saját fejére illesztette, majd a vőlegény az új menyasszonnyal az anyakönyvvezető elé lépett. Psota ott maradt az ajtóban, és belesírt a paprikás krumpliba…

Háromszor ment férjhez

Első férje egy muzeológus volt, a harmadik pedig egy újságíró. A színésznő a második férjét tartotta élete nagy szerelmének. Molnár József belsőépítész kora egyik leggazdagabb és legirigyeltebb férfiúja volt, akit tiltott határátlépésért börtönöztek be. Szabadulása után csendben váltak el.

Kiemelt képek: Nők Lapja Archívum, Tóth Beáta/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!