Napi friss

A Liliomfi Mariskája nagy árat fizetett a nyugalmáért

A valaha élt legszebb magyar színésznő ünnepelt sztár volt, az élete második felében viszont olyan munkát végezett távol a hazájától, amire soha nem vágyott.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán tanult Krencsey Marianne, de egy diákcsere révén a Színművészeti Főiskola rendező szakán kötött ki. Végül soha nem rendezett, mert elvállalta a Liliomfi Marsikájának szerepét, ezzel pedig megpecsételődött a sorsa. A forgatás szerelmet is hozott: a rendező Makk Károly elhagyta érte Psota Irént, és 1957-ben összeházasodtak. 3 év alatt kiderült, nem egymáshoz valók. Krencsey utóbb azt mesélte, amikor Makk felesége volt, megpróbálta beszervezni az állambiztonság. „Arra kértek, hogy írjak jelentéseket a férjemről, de nem voltam hajlandó rá. A nyugalmamért azonban nagy árat kellett fizetnem.” Mert miközben olyan filmekben játszott, mint A Tenkes kapitánya vagy az Aranyember, érezte, hogy a rendszer fojtogatja, pedig elvált Makktól, és hozzáment dr. Nemes Gyula nőgyógyászhoz. A kultúra mindenható ura, Aczél György többször magához hívatta, követelvén, hogy jelentsen. Nem volt rá hajlandó. „Először nem kaptam színházi szerződést, aztán ritkultak a filmszerepek, kizártak abból a filmklubból, aminek az egyik alapítója voltam” – mesélte később.

1966-ban férjével disszidálni szerettek volna, de a hatalom megsejtette. Maga Aczél elvtárs vonta be a színésznő és férje útlevelét. Ám Nemes Gyula egyik páciense, aki az életét köszönhette az orvosnak, kijárta nekik, hogy egy határátlépésre kapjanak iratot. Új-Zélandra készültek, helyette 16 hetes bolyongás után New Yorkban kötöttek ki a férje húgánál. A színésznő egy év múlva ott adott életet egyetlen gyermekének, Vincének. Az amerikai lét nehéz volt. Ahhoz, hogy férje magánrendelőt nyithasson, újra diplomáznia kellett angol nyelven is. Ez idő alatt a művésznő banki asszisztensként, aztán egy nyugdíjfolyósító ügyintézőjeként, majd végül a férje mellett helyezkedett el. Pedig korábban megfogadta, mindent elvállal, de irodában nem fog dolgozni. Utolsó éveiben ­Alzheimer-kórban szenvedett, férje ápolta 2016-ban New Yorkban bekövetkezett haláláig. Kérésére Magyarországon temették el.

Már nem állt színpadra

1986-ban látogatott haza egyszer, beteg édesanyjától köszönt el. A rendszerváltozás után aztán többször jött. Az eleganciájából és szépségéből mit sem vesztő művésznő már nem állt színpadra, de lubickolt az emberek szereteté­ben, és felvette a kapcsolatot a régi barátokkal is.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!