Napi friss

Pénzt takaríthat meg, ha korszerűsíti az otthonát!

Családi, iker- vagy sorházban lakik, és ingatlanfelújításon vagy -korszerűsítésen gondolkodik? Akkor mindenképpen tudnia kell erről a lehetőségről.

Az ingatlanok felújítása ma már messze nemcsak egy pénzügyi befektetés. Gondoljunk csak például arra, hogy egy korszerű hőszigeteléssel havi kiadásainkat is jelentősen csökkenthetjük, hiszen hónapról hónapra alacsonyabb rezsiköltséggel kalkulálhatunk. Az utóbbi időben sokan a saját bőrükön illetve a pénztárcájukon tapasztalhatták, hogy milyen fontos optimalizálni az energiaköltségeket. Az orosz-ukrán háború miatt jelentősen megnövekedtek az áram- és gázárak, így egy nem kellően hatékony energiafelhasználású ingatlan kiadásai jelentősen magasabbak, mint egy azonos paraméterekkel rendelkező, de korszerűsítésen átesett ingatlané. Sajnos hazánkban az energetikai beruházások piaca még számos hiányosságot mutat. Elég például, ha csak azt az adatot nézzük: a magyar ingatlanok 60%-a a mai napig szigeteletlen.

Az E.ON  egy digitális energetikai felméréssel segíti azokat, akik beruházásokat terveznek, és ha a javasolt felújítások valamelyikét elvégzik, valamint az energetikai fejlesztésekkel elérik a beruházástípusonként (kivéve napelemes rendszer telepítése) meghatározott minimális energiamegtakarítási értéket, és a megfelelő dokumentumokat visszatöltik erről, akkor mindezzel még pénzt is megtakaríthatnak.

Mennyire bonyolult a kérdőív?

Az energetikai felmérés igen egyszerű. Mielőtt nekifogunk készítsük elő  az energiafogyasztásra vonatkozó számlákat, az ingatlan főbb paramétereit tartalmazó dokumentumokat, például az alaprajzot. Ha ezekkel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint az E.ON honlapján megkeresni a digitális energetikai felmérés oldalát, és kitölteni az online kérdőívet. Ez nagyjából tíz percet vesz igénybe, de egyébként a folyamat bármikor félbehagyható, ha később ugyanabból a böngészőből térünk vissza, akkor a megadott válaszok nem vesznek el. A felmérés bármikor újrakezdhető, szükség esetén pedig meg is lehet ismételni.

Mennyibe kerül a felmérés? 

A felmérés nem kerül semmibe, sőt még pénzt is kaphatunk érte. Az E.ON energetikai tanácsadással ugyanis személyre szabottan, online és díjmentesen adnak tanácsot és tippeket arra vonatkozóan, hogy milyen energiahatékonyságot növelő beruházást lenne érdemes megvalósítani. Ha egy javasolt fejlesztést megvalósítunk a tanácsadási dokumentum átvételét követő 365 napon belül – a napelemes rendszer telepítésének kivételével –, amivel elérjük az E.ON által előírt minimum energia-megtakarítást, még díjazásban is részesülhetünk.  Ehhez csak el kell végeznünk az igazoló adatszolgáltatást, amely során az energia-megtakarítást igazoló adatokat, dokumentumokat összegyűjtjük és feltöltjük az erre kijelölt online platformra. Hőszigetelés esetében, ha az energia-megtakarítás eléri a 12 GJ-t, 100 ezer forintra számíthatunk, nyílászárócsere esetén, 10 GJ energiamegtakarításakor 80 ezer forintra, fűtéskorszerűsítés esetében pedig, ha legalább 5 GJ energiát megtakarítunk, akkor 20 ezer forintra.  Utóbbi esetben, amennyiben az E.ON-nal valósítjuk meg a hőszivattyú beruházását, további bruttó 100 ezer forint kedvezményt kaphatunk.

Miért hasznos? 

Miért hasznos mindezeken felül az energetikai tanácsadás? Mert a tanácsok megvalósításával csökkenthetjük az ingatlan energiafelhasználásának költségeit, optimalizálhatjuk az energetikai termelést, növelhetjük otthonunk komfortérzetét, sőt azzal, hogy fenntartható otthont teremtünk magunk és családunk számára, a jövő nemzedékéért is sokat tehetünk, hiszen mindezzel környezetünk védelmét is előre mozdíthatjuk.

Mindezekkel úgy járulhatunk hozzá, hogy hazánkban fejlődjön az energetikai beruházások piaca, hogy közben mi magunk is anyagi előnyökhöz juthatunk.

Forrás: Energetikai tanácsadás (eon.hu)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!