Napi friss

Ünnepelt díva volt, de a magánélete romokban hevert, ezért nem lehetett gyereke Psota Irénnek

95 éves lenne Psota Irén. Gyötrelmes gyerekkora ellenére legnagyobb vágya az volt az életben, hogy édesanya lehessen, ám sosem született gyermeke.

1929. március 28-án látta meg a napvilágot Budapesten Psota Irén, igen szegény családba született. Édesanyja mosónő, míg édesapja alkalmi munkás volt, két bátyja pedig, hogy legyen mit enniük, bérházak udvarán énekelt némi aprópénzt remélve – emlékezik meg az ünnepelt díváról az Újságmúzeum. Irénnek bátyjain kívül – merthogy édesanyjának volt egy korábbi házassága is, ám megözvegyült, férje az I. világháborúban halt meg – született egy édestestvére is, Ilona. Annak ellenére, hogy nagy családban nőtt fel, nem volt felhőtlen a gyerekkora apja alkoholizmusa miatt, aki rettegésben tartotta őket. Volt, hogy részegen egy konyhakéssel nyakon szúrta édesanyját, majd háromszor is fejbe lőtte, de csodával határos módon az asszony ezt is túlélte. Végül börtönbe zárták, a szomorú sors pedig a II. világháború után érte utol, öngyilkos lett.

Talán nem véletlen, hogy Psota Irén boldog családról álmodozott, mindig szeretett volna gyermeket, ám nem szülhetett. Bár már gyerekként megbabonázta a hallgatóságot szavalásával, először postásként dolgozott, és csak később fordult a színészet felé, ahol kezdetben Dávid névvel szerepelt. Kortársai szerint valami elemi vadság bujkált benne, egyszerre tudott meghökkentő és erotikus lenni, amit csak tetézett búgó hangja. A férfiak féltek tőle, de rajongással is körülvették. Ám nem jól választott. Makk Károlyba elsőéves főiskolásként szeretett bele, és gyereket szeretett volna. Teherbe is esett, ám a később híres rendezővé vált Makk nem hagyta, hogy kihordja a babát: kétszer is rábeszélte az abortuszra. Öt évig tartó kapcsolatuk úgy ért véget, hogy Makk Károly mást vett feleségül.

A színésznőnek később több házassága is volt, nagy szerelem szövődött közte és Molnár József között, akivel kis híján disszidáltak ’56-ban, ám Psota meggondolta magát, és Párizsban, a nagykövetségen kérte, hogy hazajöhessen. Ekkor is teherbe esett, de méhen kívüli volt a terhesség, meg is kellett műteni. Ezután Psota Irénnek már sosem születhetett gyermeke. A hatvanas években a magyar James Bonddal, Bujtor Istvánnal volt köztük szerelem, amiről Medveczky Ilona mesélt. Az oroszlán ugrani készül című filmben a kor egyik legemlékezetesebb ágyjelenetét forgatták Bujtorral. Psota Irén pedig annyira féltékeny volt, hogy a jelenet alatt végig az ágy végében állt, és árgus szemekkel figyelte, mi történik. Harmadik férje Ungvári Tamás volt, akivel 12 évig voltak házasok, de egyszer az író a fejéhez vágta, hogy neki Molnár volt az igaz szerelme, végül csendben elváltak. Ekkor a tragédiái hatására úgy döntött, a magányt választja. Egyik utolsó interjújában ezt mondta: „Gyermekem nem lehetett, én pedig valószínűleg nem voltam alkalmas hosszabb együttélésre” – inkább kutyákat választott maga mellé. Egyiküket Zsuzsinak nevezte el, ugyanis ezt a nevet adta volna születendő kislányának. Psota Irén időskorára sokat betegeskedett, kerülte a nyilvánosságot, nem engedte fotózni magát, azt akarta, hogy ünnepelt dívaként emlékezzenek rá. Az első szívinfarktusából felépült, de combnyaktörést szenvedett. Tüdőgyulladás kapott, majd egy újabb szívinfarktust. 2016. február 25-én álmában érte a halál.

Kiemelt kép: Sárközy Marianna/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!