Napi friss

Újabb színészért indítottak petíciót a nézők

A közönség nem nyugszik bele a változásba.

Két héttel ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg Csernák János színművész, hogy a jövőben már nem ő fogja szinkronizálni Liam Neesont. A színész állítja, a döntés mögött az áll, hogy több pénzt kért volna a munkáért, amit azonban a stúdió nem volt hajlandó kifizetni. „Azért azt tisztázzuk, hogy egy A-ligás világsztár filmjének szinkronjáért (közel 100 tekercsről beszélünk) számomra egy vásárlás, adott esetben 2 tank benzin összegét, 40 valahány ezer forintot felajánlani, amiből még lejön az adó és a benzinköltség (mindenki tudja, hogy vidéken lakom), úgy gyalázat, ahogy van, egyenesen sértés – írta levelében a színész. – Ez a rablás, szarrágás már tűrhetetlen, ami a szinkronnal kapcsolatban folyik. Névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkáját, a nézők igényeit, szimpátiáját leszarva! Pár ezer forintos megtakarítás miatt?”

Nos, úgy tűnik, a nézők valóban nem nyugszanak bele, hogy a karakteres orgánumú színészt – aki Harrison Ford magyar hangja is – lecserélték. (Azóta kiderült, hogy Mihályi Győző adta a hangját Liam Neesonnak a legutóbbi filmjében.) A rajongók Vissza a szinkronba Csernák Jánost! címmel petíciót indítottak. „Film- és szinkronrajongóként kevés rosszabb filmélmény van annál, hogy egy-egy ismert arc nem a jól megszokott magyar hangján szólal meg. Most Liam Neeson és Richard Gere fogja mellőzni Csernák János orgánumát. A szinkronrendezők általában igyekeznek odafigyelni arra, hogy a megszokott hangot kérjék fel a szinkronra, és ez most sem történt másképp, ám a szinkronban jellemző méltatlan fizetések miatt a nézőknek le kell mondania arról, hogy ismét Csernák János szólaltassa meg Liam Neesont és Richard Gere-t. Ne várjuk meg, hogy Harrison Fordot is más szinkronizálja! E petíció célja az, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő, és Csernák János ismételten Liam Neeson és Richard Gere hangja legyen – olvasható a kezdeményezés oldalán. – A magyar szinkron régóta lejtmenetben van, ám ennek kevesen mernek hangot adni, a színészek ugyanis attól félnek, hogy többé nem hívják őket. Csernák János bátran kiállt szeretett szakmája mellett, még annak az árán is, hogy pontosan tudja azt, hogy kiállása miatt mellőzötté válhat a szinkronban. Ez az, amit nem hagyhatunk!” – zárul a petíció, amit eddig valamivel többen mint kétszázan írtak alá.

Nem ez az első petíció, amit a közönség indított egy színészért. Korábban az Operettszínházból azóta kirúgott Sándor Péterért indult hasonló akció. Végül a kezdeményezés nem ért célt, a fiatal színművésztől egy időre megvált a pesti teátrum.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!