Esztergályos Cecíliát óriási megtiszteltetés érte: a közönség szavazatai alapján ugyanis Arany Medál-díjat kapott Életmű kategóriában. Ez az elismerés pedig még inkább bearanyozza az év végéjét és az ünnepi hangolódást. „Békével a szívünkben, csak így szabad készülni a karácsonyra, különben nem ad semmit ez a gyönyörű ünnep. Ha a szeretet csak mutatóban van, ha csak eljátsszuk, hogy szeretjük egymást, de nem így élünk egész évben, akkor semmi értelme az egésznek. Szerencsére én szeretettel a szívemben készülhetek – meséli a színésznő a story.hu-nak. Mint minden évben, idén is borlevest készít, főételnek pedig rántott halat és haltejet. – A gyerekkoromat idézi, amikor a papám még pontyból készítette a halászlevet. És mivel akkoriban nem lehetett filézett halszeleteket kapni a boltban, nekünk, gyerekeknek a haltejet rántották ki, mert abban biztosan nem volt szálka, nyugodtan megehettük – idézte fel a régi karácsonyokat. A menüsort bejglivel zárják, ebből a színésznő négy rúddal készít a család számára. – Szenteste előtt egy nappal készítem el, két diósat és két mákosat, hiszen a családot várjuk karácsony első és második napjára. Az ajtónk nyitva áll minden szerettünk előtt, hozzánk nem kell külön bejelentkezni.”
A szilveszter már dolgosan, munkával telik, ezt azonban Cecília egyáltalán nem bánja. „Szinte hagyomány, hogy az év utolsó napján színpadon állok, idén sem lesz ez másként, de idén ennek mindennél jobban örülök. Hosszú hónapok óta várjuk már az újszínházas kollégáinkkal együtt, hogy befejeződjenek a színház mellett épülő szálloda munkálatai, és újra dolgozni tudjunk. Új bemutatóval is készülünk, ez a Parisiana kabaré, ezzel együtt jövőre összesen öt darabban láthat a közönség. Éjfélre azonban sietek haza, hogy a férjemmel koccinthassunk. Édesanyám emlékére idén is lesz marcipánból készült malacfejsütemény a pezsgő mellé. Ő mondta mindig, akkor lesz édes az évünk, ha úgy kezdjük, hogy beleharapunk ebbe a finom desszertbe, és ezt a hagyományt a halála óta is őrzöm. Ráadásul nem titok, imádom magam elkészíteni ezt a desszertet, kicsit olyan, mint amikor kerámiát készítek és az agyaggal dolgozom.”
Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu