Napi friss

Benedek Miklós Schütz Iláról és Sztankay Istvánról: „Szépen egymásra találtak”

A színésznő számára színházi partnere jelenthette a menedéket.

Benedek Miklós és a tragikus sorsú Schütz Ila annak idején osztálytársak voltak a főiskolán, így később is figyelemmel kísérték egymás karrierjét. Benedek Miklós emlékei szerint a színésznő nagyon rövid idő alatt lett rendkívül népszerű a Madách Színházban, ám az őt körülvevő rajongás egy idő után megkopott, és ez valószínűleg nyomot hagyott a személyiségén. „Az a fajta szomorúság, az a fajta ’itt vagyok, tessék engem szeretni’ hangulat mindig rajta volt szerintem – mondta Benedek Miklós a Felfelé zuhanás című műsorban, ahol Schütz Ila tragikus életét járták körbe. – Nem az élet kicsattanása volt a jellemző rá, hanem picit szomorúbb volt, mint a többiek.” Kadarkai Endre műsorvezető kérdésére, miszerint a színész látta-e valaha boldognak Schütz Ilát, Benedek Miklós így felelt: „Igazából nem. Órákra, talán napokra volt boldog ő. Nagyon szerencsétlen volt a magánéletében, ha jól tudom.”

Benedek Miklós kitért arra is, hogy legjobban talán Sztankay István tudná elmondani, milyen volt a színésznő a valóságban, hiszen egykor a két színművész állandó partnere volt egymásnak. Sztankay és Schütz Ila között rendkívül szoros volt a viszony, és az is rendre szóbeszéd tárgyát képezi, hogy korábban szerelem szövődött közöttük. Egy biztos: közeli volt a kapcsolatuk. „Pista is hajlamos volt a depresszióra, a hangulata vitte el őt is, tehát ők szépen egymásra találtak – folytatta Benedek Miklós. – Azt hiszem, Ila menekült a Sztankayhoz” – vélekedett a színész, aki szerint a színésznő számára színházi partnere jelentette a menedéket.

Schütz Ila népszerű és ünnepelt színésznő volt a múlt században, ám életét folyamatos drámák nehezítették. Első férje, Halász Mihály operatőr a válásuk után, mindössze 42 évesen öngyilkos lett. Második férjétől, Dégi Istvántól született meg a fia, Zsolt – akit a színésznő halála után nagynénje vett magához –, a színész 1992-ben vetett véget önkezével az életének. Utolsó szerelmével, Török Tamással hét évig voltak együtt, a férfi később kivetette magát egy kórház emeleti ablakából. A színésznőt mindhárom szerelme elvesztése megviselte, Török Tamás halála után ő is próbálkozott öngyilkossággal, de akkor sikerült megmenteni az életét. A második próbálkozásnál sajnos sikerrel járt, mindössze 58 évesen ment el.

Kiemelt képek: Archív, Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!