Napi friss

A királyi család tagjai a pálinka szerelmesei – Egyszer 100 üveggel ittak meg 4 nap alatt

Diana hercegné is megkóstolta Bugacon.

„Szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum” – mondta VIII. Edward, aki még trónörökös walesi hercegként 1935-ben Magyarországra látogatott, és megkóstolta a barackpálinkát. A királyi fő annyira szerette ezt a nedűt, hogy arról még Az Újság című lap is beszámolt. „A walesi herceg megízlelte a magyar barackpálinkát, másnap és harmadnap, negyednap és ötödnap is ezt kért, megtanulta a nevét, és azóta mindenütt úgy hívják a nemes, zamatos, tüzes, nagyszerű magyar italt, ahogy a walesi herceg kedves hanglejtéssel kiejtette: ’báráck’. Azóta, hogy a walesi herceg figyelme is ráterelődött erre a nagyszerű, zamatos magyar italra, megvan a sansza, hogy ugyanolyan világhíresség legyen, mint amilyenné a tokaji bor, a szegedi paprika, a makói hagyma vagy a balatoni fogas emelkedett” – írta a lap.

Fülöp herceg 1984-ben egy magyarországi fogathajtó versenyen (Fotó: Getty Images)

Nem ő volt az egyetlen, aki hazánkban járva a pálinka rajongója lett. 1978-ben Kecskemét rendezte a fogathajtó világbajnokságot, erre az eseményre a városba érkezett az angol királynő férje, Nemzetközi Lovas Szövetség akkori elnöke, Fülöp herceg. Ugyan nem ő versenyzett, de a királynő négy paripája és kocsija rajthoz állt az uralkodó főlovászmesterével a bakon. Fülöp nagy kísérettel érkezett, esténként vígan pálinkáztak, olyannyira, hogy a négynapos ittléte után száz üveg pálinka számláját küldték kiegyenlítésre Londonba. Fülöp a nyolcvanas években is járt Magyarországon versenyezni, és nem maradt el a pálinkázás. Sőt, amikor Erzsébet királynővel 1993-ban állami látogatáson jártak, Bugacra is ellátogattak, ahol a herceg megint csak pálinkázott, ahogy az a kiemelt képünkön látható.

Károly és Diana 1990-ben látogatott Bugacra (Fotó: Getty Images)

Bugacon kóstolta meg egyébként a pálinkát Károly és Diana is, miután megtekintettek egy csikós bemutatót. III. Károly azóta is issza a nedűt, főleg amikor erdélyi, zalánpataki birtokain jár minden év májusában. Állítólag a birsalma a kedvence azóta, hogy 2013-ban egy bizonyos Alexandru bácsi megkóstoltatta vele. „Meg akartam mutatni neki, milyen íze és illata van a pálinkámnak. A tenyerembe öntöttem egy kicsit és beledörzsöltem, majd az orrához tettem a kezemet, hogy érezze az illatokat. Ezt követően ittuk meg” – emlékezett vissza 2013-as találkozásukra Alexandru, aki azóta nem egyszer poharazott a királyi fővel.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!