Napi friss

Csankó Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat

A színész az édesanyja emlékének ajánlotta az elismerést.

A Kaszás Attila-díjért az elmúlt hetekben négy színész – Nagy Cili, Csankó Zoltán, Fehér László és Fila Balázs – versenyzett. A közönségszavazáson csaknem 6000-en adták le a voksukat, és a legtöbben a Győri Nemzeti Színház művészét, Csankó Zoltánt tartották érdemesnek az elismerésre. A Kaszás Attila-díjat december 5-én a Vígszínházban, ünnepélyes keretek között adták át. A tizenöt évvel ezelőtt alapított szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában. „Ez a díj azért is fontos, mert zaklatott jelenünkbe egy lélegzetvételnyi szünetet képes hozni. Attila létezésének lényege is éppen ez volt: színészként és emberként is tudott sugározni valami megfejthetetlen és tapintható harmóniát” – méltatta pályatársát Rudolf Péter színművész, a Vígszínház igazgatója és a Kaszás Attila-díjátadó házigazdája.

Rudolf Péter elismerően beszélt a néhai színészről

Csankó Zoltán – aki 2023-ban már harmadszor került a döntőbe – a most elnyert díjat édesanyja emlékének ajánlotta. „Édesanyám személyesen is ismerte Kaszás Attilát. Végigizgult már két döntőt, amibe a korábbi években már bekerültem, és szinte megszállottan szerette volna, hogy megkapjam ezt a díjat. Sajnos egy évvel ezelőtt váratlanul elhunyt, így nem érhette meg, hogy most a Kaszás Attila-díj kitüntetettje lettem” – mondta a díjat átvevő Csankó Zoltán, aki egy Kutas László által készített szobrot vihet haza, valamint 1,6 millió forint pénzjutalomban is részesül.

Fila Balázs és Fehér László is koccintott a díjazottal

Csankó Zoltán először az Arany János Színház, majd Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház társulatának volt tagja, mielőtt jelenlegi társulatához, a Győri Nemzeti Színházhoz csatlakozott. A nézők széles körben ismerhetik a Jászai Mari-díjas színészt nem csak a színpadokról, de többek közt Christoph Waltz vagy John Travolta szinkronhangjaként is. Az idei évben már harmadszor került be a döntőbe, és első alkalommal a Kaszás Attila-díjat is hazavihette.

Kiemelt kép és fotók: Petőfi Kulturális Ügynökség

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!