Napi friss

H. Bóna Márta – Előre megjósolta korunk egyik legnagyobb problémáját

A kedves meteorológus a magánéletéről ritkán beszélt. Talán mert pont olyan nyugodt és boldog volt, mint ő maga a képernyőn.

A nézők többször a leghitelesebb női televíziós meteorológusnak választották Heilingbrunner­né Bóna Mártát – nevében a H. betű a férje vezetéknevére utalt. Révkomáromban született 1944. július 24-én. Matematika–fizika szakára járt, majd meteorológiát hallgatott, 1968-ban szerzett diplomát. Hűséges volt a szakmájában és a magánéletben is. 43 éven át dolgozott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, és 35 évig élt házasságban gépészmérnök férjével, Márkkal. „Nem hiszek a véletlenekben, de meg vagyok győződve arról, hogy találkozásunkat a sors irányította – mondta egykor a Storynak Márta. – Csepelen laktam albérletben, ahol szinte családtagként éltem együtt a háziakkal. Egyik alkalommal névnapot ünnepeltek, és amikor hazaértem a munkából, azzal fogadtak, hogy van egy helyes fiatalember a vendégek között. Fáradt voltam, de a házinéni olyan szívélyesen invitált, hogy nem akartam elrontani a kedvét. A vendégseregben mindenki a párjával érkezett, csak mi ketten, Márkkal voltunk ’pártában’. Kicsit erőltetetten indult a beszélgetésünk, de Márk feltalálta magát: felkért táncolni.”

Valóra vált jóslat

Először a hetvenes évek elején mondott időjárás-jelentést a rádióban, majd később a tévében is. „Ez nagyon komoly tudomány, és az évek óta tartó szélsőséges időjárás miatt egyre inkább az lesz. A klímaváltozásra komolyan fel kell készülni, és ebben a meteorológusoknak is fontos szerepük lesz” – jósolta meg jó előre korunk egyik legnagyobb problémáját.

„Akkoriban váltam el, és éppen egy szerelmi csalódás miatt ’rágtam magam’, ezért egyáltalán nem gondolkoztam komoly kapcsolaton, házasságon – mesélte a közös interjújukban a férj. – Egy héttel később azonban eszembe jutott Márta természetes viselkedése, kedvessége, és felhívtam a munkahelyén. Nem mutatkoztam be, hanem elváltoztatott hangon megkérdeztem: ’Milyen idő várható, amikor a soroksári Duna-parton felsorakoznak a békák?’ Márta nem jött zavarba, hanem határozottan elmagyarázta, mi fog történni, és kioktatott a várható időjárásról. A végén elnevettem magam, bemutatkoztam, majd aznap estére randevút kértem.” Az első találkozást követő hat hónap elteltével házasságot kötöttek, három évvel később született a kislányuk, Klára. H. Bóna Márta 66 éves korában, 2011-ben hunyt el.

Kiemelt kép: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!