Napi friss

Növényi Norbert: „Volt, hogy nyolc kilót fogytam egy edzés alatt”

Negyvenöt év versenyzői múltat nem lehet csak úgy elfelejteni. Az olimpiai bajnok birkózó elmeséli, hogyan készült annak idején a megmérettetésekre: mit evett, ivott, hány órát edzett. Nála jobban kevesen tudják, hogyan szabad bánni a testünkkel.

Hatvanhat évesen is képes lenne bárkit a földre kényszeríteni, és ezt az életmódjának köszönheti, bár tagadhatatlan, hogy fénykorához képest 25 kilóval nyom többet. „Annak idején a 90 kilós súlycsoportban versenyeztem, most 115 kiló vagyok. Nem híztam el, rendszeresen edzek, de nyilvánvalóan nem éri akkora terhelés a szervezetemet, mint akkoriban, így pár kilóval több lettem. Ez általánosan megfigyelhető a sportolóknál – mondja. Egyébként ehhez a súlyhoz 190 cm-es magasság párosul. – Odafigyelek az étkezésemre, de jobban megengedem magamnak a fűszeres ételeket, az édességet, és nem sanyargatom magam diétákkal.”

Nyolcezer kalória egy nap alatt

Az, aki sportolói karrierre vágyik, jobb, ha tudja, elképesztő kitartás, alázat, lemondás, fájdalom vezet egy-egy éremig. Ez az ő esetében sem volt másképp. „Minden edzés után és verseny előtt mérlegeltünk. A világversenyre való készülődés közben előfordult, hogy egy egész napos edzés alatt hat-nyolcezer kalóriát égettem el. Tartanom kellett a versenysúlyt, ugyanakkor a szervezetemnek szüksége volt energiára, minőségi táplálkozásra. Általában 5-6 ezer kalóriát vittem be egy nap öt-hat étkezésekre elosztva. Figyeltem a szénhidrát-, a zsír-,­ a fehérje- és a folyadékbevitel megfelelő arányú eloszlására. A bő folyadékbevitel elengedhetetlen! – meséli. – Mindenevő voltam, a kedvencem a rántott sajt volt, de a pacalpörkölt, a húsleves és cordon bleu is jöhetett… Ha borsófőzelék vagy káposztás tészta került a tányéromra, azt is megettem. A legkeményebbek a verseny előtti időszakok voltak. Először a táplálkozást kellett visszafogni, majd előző napon a folyadékbevitelt. Nem tagadom, én ettem, hogy meglegyen az illúzióm, és utána hánytattam magam. A fűszeres és savas ételeket kerülnöm kellett. Szaunáztam, és esténként bebugyolálva aludtam, izzasztottam magam a kívánt súly miatt. A mérlegelés után viszont már gond nélkül fel lehetett tölteni az energiaraktárakat.”

Fiatal korában szüksége volt az erőre (Fotó: Archív)

A lényeg a fokozatosság

Egy sportoló számára nincs hétvége, ünnepnap vagy vakáció. Az edzésterv nem ismeri a lazsálás fogalmát. „Napi hat-nyolc órát edzettem, a mérlegelés után pedig jöhetett egy sportszelet. Volt, hogy nyolc kilót fogytam egy edzés alatt. Szerettem, amit csinálok, persze adódtak nehéz pillanatok, például amikor mindenki nyaralni ment vagy a strandra, én meg a hatvanfokos edzőteremben nyomtam. Irigykedtem. Néha azt éreztem, a pokolban vagyok, de feljuthatok a menny­be is. Tudtam, a jónál lehetek jobb, a jobbnál a legjobb, és ezért keményen dolgoztam – meséli, de hozzáteszi: – Nagyon jó dolog a sport, én viszont tizenöt-tizenhat éves korig nem engedném, hogy a gyerekek fogyjanak a versenyekre. Nem szabad kivonni a tápanyagot a szervezetükből. Ezt az apám nekem sem engedte! Azt mondta: ’Fiam, ha eredményt akarsz elérni, azt nagyobb súlycsoportban is megteheted, az egészséged mindennél fontosabb.’ Felnőttként is megviselt a versenyekre való készülődés, akkor képzeljük el, mennyire megviseli ez a fiatalok szervezetét. A lényeg, ha diétáról van szó, a fokozatosság, amit az egészségünk érdekében érdemes betartani.”

Legfontosabb a folyadékbevitel

A neves sportoló az ötven feletti fogyókúrázóknak ad most néhány diétatippet. Kezdjék a reggelt négy-öt deci mentes ásványvízzel: „Reggelire kiváló fogás a tükörtojás, tízóraira a müzli, valamint az alma, a banán, a paradicsom, a karalábé vagy a kígyóuborka. Ebédre fogyasszanak főzeléket (habarva) vagy rizst natúr csirke, pulyka, főtt marhahús vagy hal kíséretében. Uzsonnára zöldség és gyümölcs is kerülhet a tányérra. Vacsorára fehérjeturmixot javaslok. A minimum napi három liter víz elfogyasztása elengedhetetlen!”

Kiemrelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!