Napi friss

Sisi – Majdnem belehalt fia születésébe

Még anyósa, Zsófia főhercegnő is térdre borulva imádkozott érte.

Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek négy gyermeke született, Zsófia, aki kisgyermekként elhunyt, Gizella, Rudolf trónörökös és magyaroknak szánt koronázási ajándékképpen Budán Mária Valéria. Míg a a főhercegnőket viszonylag könnyen világra hozta Sisi, Rudolf születése kínszenvedés volt, nem sokon múlt, hogy a király özvegyen maradjon. Rudolf trónörökös, magyar királyi herceg 165 évvel ezelőtt született 1858. augusztus 21-én a Bécstől nem messze lévő Laxenburg-kastélyban. Erről a napról az 1935-ben megjelent Corti, Egon Cäsar: Erzsébet című könyvben így olvashatunk: „Augusztus 21-én Zsófia főhercegnő váratlanul táviratot kap Laxenburgból: ’Ő felsége a császárnő szülés előtt áll.’ Ferenc József édesanyja tüstént kiutazik. Olyan váratlanul jött az egész. Este tíz órakor olyan heves fájdalmak lepik meg Erzsébetet, hogy ő, aki első gyermekinél alig nyögött, szívszaggató kiáltásban tör ki. A császár anyja meg Esterházy főudvarmesternő ez alatt térdre borul sírva, hogy imádkozzék érte. A szülés nagyon nehéz. Végre este negyed tizenegykor a szegény császárnő megszabadul fájdalmaitól.

– Fiú? – kérdezi aggodalmasan, gyenge hangon.

– Gruber bábaasszony még nem tudja – válaszolja Ferenc József. Attól tart, hogy az öröm is megárthatna neki. Erzsébet megszeppen:

– Tudom! Bizonyára újra kislány!

– Na, és ha fiú volna?

Erzsébet kedves arca felragyog, s boldogsága nem ösmer határt. De tüstént újra bizalmatlankodik, attól tart, hogy becsapták. S csak akkor hiszi el, amikor már maga is látta a kisgyermeket.”

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!