Napi friss

Havadtőy Sámuel: „Miután különváltak útjaink Yokóval, súlyos depressziós lettem”

20 évig élt együtt John Lennon özvegyével, Yoko Onóval és fiával, Seannal. Nemrég a New York-i éveiről is mesélt a Best magazinnak.

Samu, Sam, Sámuel, kinek, hogy tetszik, a megszólítás attól is függ, hogy éppen merre jár. Amerika, Olaszország, Magyarország, mindenütt otthon van, bár a leghosszabb időt New Yorkban töltötte, a híres Dakota-házban. Itt élt együtt John Lennon és Yoko Ono, itt lőtték le a The Beatles egykori tagját.

Kalandos, nehéz a kezdet, viszont annál sikeresebb a további élete.
Havadtőy Sámuel: Ha az amerikai magányomról, újrakezdésemről, nélkülözésről nem beszélek, akkor igaza van, mert utána valóban sínen volt az életem. New Yorkba kerültem, szép lassan lett saját házam, nyitottam egy régiségkereskedést, ott ismerkedtem meg John Lennonnal és Yoko Onóval. Vettek tőlem két széket, összebarátkoztunk, én lettem a lakberendezőjük. Így lettem bejáratos a híres Dakota-házba.

Hogyan élte át, hogy meghalt a barátja?
H. S.: Én a park másik oldalán laktam, éppen tévét néztem a barátaimmal. Akkor jött ki Lennon­ új lemeze, mondtam is, most egy kicsit túlzásba esett Yoko, ilyen olcsó trükkel akarja reklámozni! De azért átrohantam a Dakotába, átvergődtem a hatalmas tömegen, nem hittem el ugyanis, hogy a hír igaz.

Miután meghalt Lennon, húsz évig éltek együtt Yokóval, és nevelték ­Lenonnal közös fiukat.
H. S.: Seant kétéves kora óta ismertem, nekem ő olyan volt, mintha a saját fiam lenne. Számomra az volt a legfontosabb, hogy vele minden rendben legyen, ha ő például elment Svájcba, bentlakásos iskolába, én átköltöztem Svájcba, mert hétvégén ki tudott jönni, én pedig vele akartam lenni. Sean ma már közel jár az ötvenhez, zenész, éppen turnén van egy zenekarral, Tanulva a szülei példájából, a nyilvánosságot csak a színpadon szereti, az életéből teljesen kizárja.

Sámuel, Sean és Yoko közös karácsonya (Fotó: Archív)

Húsz év után ért véget Yokóval a kapcsolatuk.
H. S.: Akkor kezdődtek köztünk a bajok, amikor Sean felnőtt, önálló lett, és elköltözött tőlünk. Ültünk ketten a negyvenszobás Dakota-házban a megszámlálhatatlan személyzettel, és már nem volt miről beszélnünk. Különváltak útjaink, de ez számomra nagyon nehéz volt, ugyanis meg voltam győződve arról, hogy én mindent megtettem azért, hogy ez a kapcsolat jó legyen és örökké tartson. Súlyos depresszióba estem, végső elkeseredésemben elmentem egy terapeutához. Azt tanácsolta, hogy miután engem nagyon súlyos gond és múlt gyötör, ezeket próbáljam meg kiírni magamból. Örkény Istvántól lopva az ötletet, egyperceseket írtam a vászonra, a táblára, lefedtem halotti lepellel, csipkével, majd átfestettem, hogy utólag se lehessen elolvasni.

Havadtőy Sámuellel készült teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu, Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!