Napi friss

Egri János – 86 évesen is aktívan sportol

A Magyar Jégkorong Szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy az egykori televíziós legende jégre léphessen a világ legidősebb hokisaként. 

Egri János nevére leginkább a televíziós vetélkedők miatt emlékszünk, hiszen olyan műsorokat vezetett mint a Játék a betűkkel, Lehet egy kérdéssel több? Kérdezz-felelek vagy az Elmebajnokság. Azt azonban kevesen tudják, hogy Egri ma is aktívan sportol. Amellett, hogy teniszezik, ő lett minden idők legidősebb aktív válogatott jégkorongozója. A májusi magyar–szlovén hokimeccsen a 87-es válogatottmezben lépett jégre. „A Magyar Jégkorong Szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy jégre léphessek a többi játékosokkal együtt. És ez nekem és nekik is örömet okoz, mert azt mondják, ezt ők is szeretnék majd elérni, amit én, hogy ilyen idős korban is csúszkálhassanak” – mesélte Egri János a Fókuszban.

Az egykori tévés több mint nyolcvan éve merészkedett először a jégre, és ezt édesapjának köszönheti. „Közel laktunk a műjégpályához, a hatodik kerületben, a Munkácsy Mihály utcában. És amikor négy-öt éves voltam, az apukám úgy gondolta, hogy levisz, hátha tudok korizni. Katasztrófa volt. Ráadásul akkor még csatolós korcsolyám volt. Az ember a csatoló kulcsát a nyakában horda, nehogy elveszítse. De hatévesen már egész jól koriztam, és tizenegy néhány voltam, amikor odajött egy válogatott koris hozzám, és megkérdezte, nem akarok-e lejárni edzésre is. Még rendes hokikorcsolyám sem volt, de így indult el a pályafutásom akkor” – mesélte.

Egri János 1954-en már a bronzérmes ifi csapat, 1957-ben a bajnok csapat tagja volt. Ösztöndíjasként pedig Franciaország legnépszerűbb csapatához, a Grenoble-hoz igazolták, és ezzel kinyílt számára a világ. Nyelvtudását későbbi munkájában is kamatoztathatta, eleinte sportriporterként dolgozott, még Vitray Tamás helyett is vezetett meccset. Végül egy ország ismerte és kedvelte meg a vetélkedőknek köszönhetően. A sportnak hála pedig ma is jó egészségnek örvend.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!