Napi friss

Herczeg Zoltán: „Édesanyámnak lehajtott fejjel kellett mennie, amiért bajba keveredtem”

Először szólalt meg börtönből való szabadulása óta a divattervező.

Tavaly októberben futótűzként terjedt a megdöbbentő hír a hazai sajtóban: Herczeg Zoltán, a népszerű divattervező börtönbe került, miután kábítószert találtak nála, majd drogkereskedelemmel gyanúsították. Fél évig tartó rabság után nemrég kiengedték a rácsok mögül azzal a feltétellel, hogy szigorú ellenőrzés alatt, házi őrizetben kell tartózkodnia. Ma már belátja, hibázott, de nem tartja igazságosnak, amit tesznek vele. „Ha ez bűncselekmény, akkor ezen az alapon, az én tudomásom szerint, fél Budapest értelmiségét meg a művészvilágát le lehetne tartóztatni – nyilatkozta a Fókusznak adott exkluzív interjújában. Azt bevallotta, hogy fogyasztott szereket, de azt továbbra is tagadja, hogy kereskedett volna velük. – Az nem véletlen, hogy amikor egyszer van nálam egy ilyen package, pont akkor jön az igazoltatás – vélekedett. A fogdában töltött idő alatt sok minden átértékelődött benne. – Amikor az ember a mennyországból bekerül a pokolba egy perc alatt, akkor el kell döntenie nagyon gyorsan, hogy beledöglik, vagy megerősödve jön ki.”

Azt mondja, volt ideje gondolkozni az intézetben, hogy mit, hol rontott el. „Jót tett nekem ez a fél év gondolkodás, elvonás – magyarázta Herczeg Zoltán, aki próbálta önvizsgálatra használni a bent töltött időszakot. – Én azt sem tudtam, hogy nekem milyen jó dolgom van kint. A szabadság egész más színezetet kapott a rácsok mögött, egy tizenkét négyzetméteres zárkában két idegen emberrel, mint itt kint. Nem is értem, hogy miért nem éreztem szabadnak itt kint magam, amikor kimehettem az ajtón.” A kezdetekben fel sem fogta, hogy mi történik körülötte, csak az járt a fejében, hogy milyen elintéznivalója van kint, illetve hogy mit fog gondolni a családja. „Az én édesanyámnak vidéken lehajtott fejjel kellett mennie, amikor kiderült, hogy a fia, akire borzalmasan büszke volt sok-sok tekintetben, bajba keveredett. Akkor már nem mehetett kihúzott gerinccel, hanem csak lehajtott fejjel, mert szégyellte magát. Ahogyan én is.”

A nyomozati anyagokból kiderült, hogy a divatgurut fél évig megfigyelték, és lehallgatták a telefonját. Többek között ebből is jutott arra a következtetésre, hogy az októberi igazoltatása nem a véletlennek köszönhető. Már tudja, hogy a drogfogyasztás nem a helyes út, ezt szeretné bebizonyítani. Tervei között szerepel, hogy fiataloknak tartson országszerte előadásokat ebben a témában. Úgy gondolja, az, hogy egészséges mentális és fizikai állapotban távozhatott a börtönből, azt a kreativitásának köszönheti. A bezártságot egy idő után megtanulta hasznosan eltölteni. Írt, rajzolt, kidolgozott több ruhakollekció ötletet is, de azért a mélypontok sem kerülték el. „Voltak borzalmas hullámvölgyek, például amikor a pszichológussal beszélgettem. A pszichológus baromi jól tudta, hogy kell rákérdezni arra, hogy mit érzek a szüleim vagy a párom kapcsán. Rettenetesen szégyelltem magam, annyira, hogy ott elbőgtem magam” – mondta, és hozzátette, úgy érzi, hogy a könnyek segítettek neki, ilyenkor újult erővel tudott a jövőre koncentrálni. Nemrég engedték ki és csak azzal a feltétellel, hogy hetente egyszer, két órára hagyhatja el a lakhelyét, akkor is csak ügyet intézhet vagy bevásárolhat. A lábán nyomkövetőt kell hordania, amit semmilyen körülmények között nem vehet le. De mint mondta, nem bánja, hogy ilyen körülmények között kell élnie, így is sokkal szabadabbnak érzi magát, mint a rácsok mögött.

Az ügy kapcsán interjút adott a divattervező ügyvédje is. „Én azt gondolom, hogy ez nem egy olyan bonyolult ügy. Zoltán azért elismerte azt, amit el kellett, annál többet nem. Nyilván többet sejtett a nyomozóhatóság az ügy mögött, mint ami végül is lett belőle. Az alapos gyanú szerint Herczeg Zoltán nemcsak saját fogyasztásra vásárolt kábítószert, hanem az általa megvásárolt kábítószerből adott másoknak is” – osztotta meg dr. Keviczki István, majd hozzátette, hogy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a cselekmény, amellyel meggyanúsították védencét.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!