Napi friss

Varázslat a magyar gyógyvizekben (X)

Sokat hallottunk már arról, hogy a gyógyvíznek jótékony hatása van, de lássuk be őszintén, alapvetően nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi is történik a szervezetünkkel ebben a közegben. Szakértőnk segítségével megnéztük, hogyan hat a gyógyvizes fürdőzés.

Magyarországnak hatalmas kincse a termálvíz, amelynek jótékony hatását egyszerűen vétek nem kihasználni. A gyógyvízzel és az ahhoz kötődő egyéb terápiákkal a fürdőgyógyászat, más néven a balneológia foglalkozik. Ez egy külön tudományág, a balneológus szakemberek pedig évtizedek óta végeznek kutatásokat ezen a területen, a kedvező hatásokat számos tudományos vizsgálat igazolja – tudjuk meg dr. Czímer Éva Gréta reumatológus szakorvostól, a nyíregyházi Aquarius Fürdőgyógyászat orvosigazgatójától. Magyarországon halmozódott fel a gyógyvízre alapozott kezelésekkel kapcsolatban a legnagyobb orvosi tudás és tapasztalat, így rendkívül fontos, hogy megértsük: olyan csoda áll rendelkezésünkre, amivel rengeteget tehetünk az életminőségünk javításáért. A fürdőzés nem csak arról szól, hogy pancsoltunk és lazítottunk egy kicsit. Pontosabban erről is szól, és épp ez a lényeg: úgy teszünk jót a testünkkel, hogy közben kellemesen kikapcsolódunk.

Mi történik a gyógyvízben?

A gyógyvíz hidrosztatikai nyomást gyakorol a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, a felületi vénákra és az izmokra, ezáltal a szövetközti résekben pangó nyirokfolyadékot „visszapasszírozza” az érpályákba, ahonnan a nyirokfolyadék kiürül. A gyógyvíz lazító hatásának köszönhetően csökken az érfalak ellenállása, így tágul az erek átmérője, ennek köszönhetően pedig csökken a vérnyomás, a szív munkája is könnyebb és hatékonyabb lesz. A gyógyvízben ülve fokozódik az agyi vérátáramlás is. A gyógyvíz sós páráját belélegezzük, ami kiváló gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású, illetve a légzőizmok is trenírozódnak.

dr. Czímer Éva Gréta reumatológus szakorvos

A rendszeres gyógyfürdőzés csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, a gyulladásos sejtek koncentrációját, jótékony hatással van a vese keringésére és a pajzsmirigyműködésre. Emellett kedvezően hat a hormontermelésre, miatta fokozódik például az endorfin termelődése. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a gyógyvíz a mozgásszervi betegségeknél szignifikánsan csökkenti a fájdalmat, javítja az ízületek terhelhetőségét, mozgástartományát, összességében a funkcióját. Mindez a víz összetevőinek, hőhatásának, nyomásának és felhajtóerejének köszönhető.

Túl a termálvízen

A termálvízhez kötődő terápiák széles választéka megtalálható a nyíregyházi Aquarius Fürdőgyógyászaton. A gyógyulást szolgálja például a porckorongokat regeneráló súlyfürdő, míg az érszűkület kezelésére kiválóan alkalmas a szénsavfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a nyirok- és vénás keringést fokozó vízsugármasszázs. Ki lehet még emelni a vízitornát is, amely egy kedvelt mozgásforma, a sort pedig még hosszan lehetne folytatni. A fizikoterápia eszközei is rendelkezésre állnak, úgymint az ultrahang, a lágylézer-terápia és a különböző elektromos kezelések, illetve a speciális hatású lökéshullám-terápia. – Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagy részénél akár már húsz-harmincéves korban kialakul valamelyik gerincszakaszt érintő fájdalom, illetve a csípő, a térd vagy a boka fájdalma. Betegeink szinte kivétel nélkül arról számolnak be kezelésüket követően, hogy sokkal jobban bírják a mindennapi mozgást, a fizikai megterhelést, egy kúra után akár hónapokig fájdalommentesen élhetnek – emeli ki dr. Czímer Éva Gréta.
– A kezelésekkel olyan mértékű javulás érhető el, amivel elodázható vagy akár el is kerülhető egy műtét. Ebben áll a hazai balneoterápia csodája.

aquariusspa.hu

További elérhetőségek:

Aquarius Fürdőgyógyászat, 4431, Nyíregyháza, Fürdőház tér 2.

Tel.: 06-42/475-031

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!