Napi friss

Kitálalt a vállalkozó, akiről Varnus Xavér azt állítja, lelépett a pénzével: „A következő áldozata én lettem”

A szakember azt állítja: őt csak az összeépítési munkára kérték fel. Szerinte az orgonaművész visszaél a hírnevével.

A Facebook-oldalán reagált Varnus Xavér vádjaira az az orgonaépítő vállalkozó, akiről az orgonaművész a minap azt írta saját közösségi oldalán: a munkát hátrahagyva szerződést bontott vele, és lelépett a megbeszélt pénz felével. A vállalkozó négy bejegyzést is szentelt a vitás esetnek, amelyekben a következőt írja:

Túlméretes orgona sok hibával

„Március 6-án kezdtük el két kollégámmal egy 23 regiszteres, 2 manuálos orgona lebontását. Mindennap végkimerülésig dolgoztunk. A munkát március 10-én (!!!) befejeztük, teherautóra raktuk, és másnap a hangszert lepakoltuk Mezőlakon, a leendő helyén.”

„V. Xavér úgy tájékoztatott, hogy vásárlás előtt az orgona teljes felmérése megtörtént, nincs szükség részemről a hangszer további megtekintésére, amit felajánlottam. A kifogástalan hangszert már meg is vásárolta… Az orgona szétszerelése közben ennek ellenére számos problémát tártunk fel. Volt közte igen jól látható, és volt rejtettebb hiba. Nem várt és nem tervezett feladat előtt állunk, hogy a kívánt határidőt teljesíthessük. A felmérés, amit készítettek, sajnos semmit nem ér – legközelebb a kedves megrendelő forduljon szakemberhez.”

„Nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy a tisztelt megrendelő által küldött teherautó kicsi volt az orgonához. Ezt előre jeleztem V. X.-nek, de valahogy nem tulajdonított jelentőséget e problémának. (…) Az igazi meglepetés a telepítés helyén, Mezőlakon fogadott. Az ajtó ott még kisebb volt…”

„A Mezőlakra fejetlenül megvásárolt orgona eleve túlméretes, egy 20-szor akkora templomban volt elhelyezve. Lehet, ez utólag a megrendelőnek is nyilvánvalóvá vált. Felelőtlenül lett megvásárolna, pusztán azt nézve, hogy beférjen méreteiben. Azt, hogy lefújja a közönség haját is egy jelentős halláskárosodás mellett, már nem szempont.”

Áldatlan munkakörülmények

„A grandiózus munka után, 12 óra utazást követően megérkeztünk lepakolni. Egy ’köszönöm’ nem hangzott el, rabszolgáknak ez nem járt az uraságtól. A kötekedés viszont az alap. Az orgona megérkezésekor a következő fogadott: a templomban nincs áram, világítás. Hogy lássunk valamit, egy hosszabbítót hoztak, és kívülről az ablakon egy reflektort dugtak be. A templom fele kitakarított, ez hamar megtelt az orgona alkatrészeivel. További munkafelület nincs, mivel a régi, kicsi templom tele volt állványokkal, betonkeverővel, építési anyagokkal. Mindez a csupasz, burkolattal sem ellátott földön.”

„Egy megalomán, meggondolatlan vásárlást, és azt, hogy a templom önmagában sem készült volna el az átadásra, most a végső vállalkozón, az orgonaépítőn próbálják leverni. (…) Hátra van még burkolás, gipszkartonozás, teljes belső villanyszerelés, falazat kezelése. Jelenleg a templom egy romhalmazként minősíthető. Jellemtelen hozzáállás. Mint ahogy az is, hogy amikor kitértem, hol van mosdó, WC, akkor azt mondta, hogy ’nektek van egy építési konténer-WC az udvaron.’ És a vendégek, akik majd jönnek? Azok majd mennek mindenfelé a susnyásba, vagy amerre akarnak. Nem lesz nekik. Hát érdekes lesz Mezőlak és környéke 300 mindenfelé guggoló emberrel…”

Fenyegetés és ingyen munka

„Amikor a helyszínen tájékoztattam Xavért a tapasztalt hibákról, és amelyekre a szerződés is kitér, hogy csak az összeépítési munkákra lettem felkérve, és minden további esetleges munka külön költségvetés alapján készülhet el, szóval amikor hozzákezdtem, azonnal fenyegetőzésbe kezdett, hogy nekem kötelességem az orgona felújítása is – ingyen, különben lepereli a gatyámat az ügyvédeivel.”

„Egyértelművé vált, hogy nem hagyom magam sarokba szorítani a rám uszított ügyvédekkel és sajtóval fenyegetve. Ezek után további fenyegetőzések jöttek, hogy több munkát én nem fogok kapni, és ezen aknamunkáját jó láthatóan el is kezdte. Véleményem szerint a hírnevével él vissza, a szerződés engem véd, és az, hogy nem vagyok hajlandó a hibás orgonát összerakni, egy következő pertől kímél meg. Ugyanezt az eljárást már egyszer kivitelezte, kanadai orgonaépítőjét sem fizette ki hasonló módszerrel, amelyben a bíróság fizetésre kötelezte. Ezek után elhagyta Kanadát, és következő áldozata én lettem. Minden további pereskedésnek állok elébe, az igazság az én oldalamon van. 3 500 eurót számláztam ki a németországi munkákért szerződés szerint, és semmivel nem léptem le.”

Végül sikerült megegyezni

Az orgonabotrány hamar végigsöpört a magyar sajtón, Varnus Xavér pedig a Telexnek reagált a vitás ügyre. Több dokumentumot, fotót is küldött, többek között egy képernyőfotót, amely szerint a vállalkozó hétfőn a kora délutáni órákban az alábbi üzenetet küldte el az orgonaművésznek: „Holnapi napon el tudom kezdeni a munkát, és a szerződés szerint április 30-ra kész lesz” – tehát sikerült megegyezniük a közös munkáról.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!