Napi friss

Perre megy Varnus Xavér – Lelépett a pénzével az orgonaépítő vállalkozó

A szakember csak a munka elenyésző részét végezte el, majd szerződést bontott.

Szomorú hangvételű bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán Varnus Xavér. Mint írja, a mezőlaki temploma orgonájának avatására a tervekkel ellentétben október végén kerül sor. „Ugyanis az az orgonaépítő vállalkozó, aki a Marsról szabad szemmel is jól látható, a neki euróban kifizetendő munkadíjért, szigorú szerződési feltételek mellett elvállalta az orgona Németországból Magyarországra való átköltöztetését, felépítését és behangolását, a hathetes munkafolyamat első hete után nevetséges és azóta az ország egyik legkiválóbb orgonaszakértője által írásban is megcáfolt, hazug indokok alapján, szerződésszegő módon lelépett, miután felvette a hat hétre szóló teljes munkadíj felét. Amely összegnek az első munkahéten csupán elenyésző részét dolgozta le. Levelében még ezt az elképesztő mondatot is leírta: ’A korábban kialkudott vállalási ár a szerződéskötéstől eltelt idő alatt jelentősen értékét vesztette.’ Ezt ti értitek? Szerinte a három hónapja, vagyis december 2-án euróban kialkudott összeg most nem ér annyit, noha az euró csak erősödött azóta. Nos, mi a szerződésben vállalt minden kötelezettségünknek maximálisan eleget tettünk, ennek összes, jogilag érvényes bizonyítékát egybegyűjtöttük, a szerződés által előírt március 15-i napra pedig templomom teljes belső felújítása befejeződött – valljuk be őszintén: szinte csodával határos módon, barátaim áldozatos munkájának eredményeként” – olvasható a bejegyzésben, amiben Varnus Xavér megjegyzi, néhány éve már ráfázott egy másik orgonaépítő vállalkozóval.

Xavér a posztban azt is írja, a mostani szakember azt vállalta, hogy idén március első hetében elkezdi az orgona felépítését, és idén április 30-ig átadja. Amennyiben nem így tesz: naponta tízezer forint kötbér köteles fizetni. „Ám a nyers igazság csak kibukkant az orgonaépítő szerződésbontó levele végén: azt írta minap, hogy több mint kétszeres árért persze befejezi az orgona felépítését. Ami – aláírt és érvényes szerződéssel – azért mégiscsak a zsarolás sajátos esete. (Azóta felhívott egy vidéki egyházzenei igazgató, hogy az illetőnek volt már hasonló okokból rendőrségi ügye Zalában.) Barátaim, itt tartunk most.”

Az orgonaművész persze nem hagyja annyiban a dolgot, mint írta, ügyvédei kézbe vették a dolgot, ettől függetlenül a napokban egyeztetni kezdett más orgonaépítőkkel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, így nyár végére talán felépül a hangszer, amit ősszel felavathatnak. „Természetesen minden megvásárolt jegy érvényes az őszi avató hangversenyekre, amelyeknek időpontját egy hónapon belül közzétesszük. Nagyon, de nagyon sajnálom a történteket. És magunkat is, amiért az emberi mohóság ilyen lehetetlen helyzetbe sodort mindannyiunkat.”

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!