Napi friss

Pótold a D-vitamint, vedd fel a harcot a vírusokkal szemben! (X)

Már száz évvel ezelőtt felfigyeltek arra, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedők gyakrabban kapnak el fertőzéseket. Az elmúlt évek vírushelyzete ismét ráirányította a figyelmet a D-vitamin-hiány okozta kockázatokra, és arra, hogy megfelelő D-vitamin-pótlással kisebb eséllyel kapjuk el a felső légúti betegségeket, vagy enyhébb lefolyásúvá teheti azokat. Mutatjuk, miért.

Bár úgy tűnhet, hogy a D-vitamint (kalciferol) régebben és elsősorban az emberek leginkább csak a csontritkulás megelőzésére használták, valójában ez nem igaz. A „napfényvitamin” hiánya olyan egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, a demencia, csontritkulás. A fertőzések kialakulásában játszott szerepét pedig már jóval korábban megfigyelték.

Már egy évszázaddal ezelőtt feltűnt az összefüggés

Egy kutatócsoport 2009-es tanulmányában tizenhárom olyan kontrollált klinikai vizsgálatot találtak melyben a tudósok vizsgálták a D-vitamin szerepét a fertőző betegségek kezelésében és megelőzésében. Az Endocrine Practice című szakfolyóirat 2009 július-augusztusi számában publikált tanulmányból kiderült, a D-vitamin-hiány és a megfertőződésre való hajlam közötti összefüggést már több mint egy évszázada megfigyelték az angolkóros (rachitis) gyermekeknél. A rachitis a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a kalciferol hiánya okoz. Ez a betegség jellegzetes csontrendszeri elváltozásairól vált ismertté (dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai).

Az orvosok már akkor leírtak egy úgynevezett „rachitikus tüdő” jelenséget, mely olyan állapotot takar, ami jellemzően az angolkóros gyerekeknél alakul ki légzőszervi fertőzések következtében. Később, az 1930-as években a csukamájolajból szintetizált D3-vitamint a tuberkolózis kezelésére használták széles körben, azt követően pedig a kutatók szoros összefüggéseket mutattak ki a különböző fertőző betegségek, mint a szeptikus sokk, a légzőszervi fertőzések és az influenza, valamint a D-vitamin-szint szezonális eltérései között. Ezt követően valóban főképp a csontrendszerre kifejtett hatására fókuszáltak a vizsgálatok. De amikor fedezték, hogy a D-vitamin-receptor (VDR) és az 1α-hidroxiláz, a D-vitamin aktív formájává átalakulásához szükséges enzim, jelen van az immunrendszer sejtjeiben, beleértve a keringő mononukleáris sejteket is, az forradalmasította a D-vitamin immunológiai szerepének vizsgálatait, valamint terápiás felhasználását.

A megfelelő D-vitamin szint előnyei

A D-vitamin számos testi folyamatban kulcsfontosságú:

  • támogatja a csontok és fogak egészségének megőrzését
  • hozzájárul az immunrendszer, az agy és az idegrendszer normál működéséhez
  • támogathatja a tüdőfunkciót, illetve a szív- és érrendszer egészségének megőrzését
  • befolyásolhatja a génexpressziót, többek közt a rák kialakulásában szerepet játszó génekét is. [1], [2]
  • A kalciferol hozzájárul a csontok erejének és sűrűségének megóvásához azáltal, hogy növeli kalcium és a foszfát felszívódását. Ez egyébként a fogaink egészségére is pozitív hatással van.

Élen járunk a D-vitaminhiányban

Egy dolgot fontos: bár sokoldalú vitamin, de a D-vitamin nem csodaszer. Ha valakinek a szervezetében elegendő van ebből a zsírban oldódó vitaminból, akkor annak további bevitelével a kutatások szerint valószínűleg nem ér el fokozott pozitív hatást, sőt túl sok belőle akár ártalmas is lehet. Magyarországon azonban attól nem kell „tartani”, hogy túlzott mértékben felhalmozódna a kalciferol a testünkben (ahhoz egyébként napi több tízezer nemzetközi egységnyit kellene beszedni). A Semmelweis Egyetem egy korábbi, országos reprezentatív felmérése kimutatta: a téli időszak végére a magyar lakosság 94 százaléka D-vitamin-hiányos. Sőt, a vizsgálatban résztvevők adatai alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, a hazai népesség akár 69 százaléka szenvedhet olyan súlyos hiányban, hogy szervezetükben még a minimális szintet sem éri el D-vitamin.

Az egészséges szint megóv

Ha a szervezetben megfelelő mennyiségben van jelen a kalciferol, az preventív hatású lehet. Egyrészt segíthet megóvni minket attól, hogy elkapjunk különböző fertőzéseket, mivel a D-vitamin hozzájárul a veleszületett és az adaptív immunrendszer egészséges működéséhez is. Másrészt megelőző szerepe van olyan egészségügyi problémák kialakulásában, mint a magas vérnyomás, bizonyos daganattípusok, illetve a csontritkulás.

A hiányállapot növeli a fertőzéseknek való kitettséget

A D-vitamin-hiány ezzel szemben fokozza a már említett betegségek kialakulásának az esélyét, de olyan állapotok rizikóját is megemeli, mint a demencia és az érelmeszesedés. Növeli továbbá a fertőzéseknek való kitettséget, mivel az immunrendszer gyengébb, ennek okán pedig nemcsak lassabban ismeri fel a kórokozókat, de a rájuk adott válaszreakciói sem olyan hatékonyak, mint egy normál D-vitaminszintű emberéi. Utóbbi az oka például annak is, hogy a SARS-CoV-2 okozta COVID-19 sokkal súlyosabb tünetekkel jelentkezik azoknál, akik D-vitamin-hiányban szenvednek.

Honnan juthatunk hozzá?

Normál esetben nyáron már akkor megtermelődik egy egészséges felnőtt ember D-vitamin-szükséglete, ha legalább negyed órát tölt a szabadban fedetlen karokkal. Ősztől-tavaszig azonban jobbára az étrendünkből származó kalciferolra támaszkodhatnánk, ha nem lennének vitaminkészítmények. Utóbbiak szerencsére üzembiztosan pótolják a szervezetünknek szükséges kalciferolt, főképp, ha eleve valamilyen zsiradékban oldott formában juttatjuk be. Ha azonban a táplálékból szeretnénk a szükséges mennyiséget kinyerni, akkor az alábbiakra ügyeljünk.

Kétféle D-vitamint különböztetünk meg, a D2 és a D3-vitamint. Előbbit inkább a növények tartalmazzák, mint például gomba vagy a paradicsom, ahhoz azonban, hogy elegendő mennyiséghez jussunk belőle, nagyon sokat kellene fogyasztani.

A D3 vitamin – melyet szervezetünk is szintetizál napsütés hatására – sokkal több élelmiszerben megtalálható, például az olajos halakban, vörös húsokban, májban, vagy a tojássárgájában. Ügyeljünk azonban arra, hogy az ezekben lévő mennyiség nem feltétlenül tud 100 százalékban hasznosulni, beépülni a szervezetbe, bizonyos élelmiszerek ráadásul nemcsak a D-vitamin, de a koleszterinszintet is megemelhetik.

Olívaolajban oldott D-vitamin

Az egészséges életmódot és a változatos, vegyes étrendet ugyan nem helyettesíti, de jó minőségű táplálék-kiegészítők támogatják a megfelelő D-vitaminszint megőrzését. A BIOEXTRA Olíva D3 3000 NE olívaolaj tartalmú étrend-kiegészítő készítmény polifenolokban gazdag, emellett az olajban oldott D3-vitamin jól hasznosítható a szervezet számára. A lágyzselatin kapszula ráadásul cukor, titán-dioxid, gluténmentes termék, amely mentes a génmanipulált összetevőktől.

 

Források:

[1]  D. R. Wilson, “3 Surprising Benefits of Vitamin D,” Healthline, May 20, 2013. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d (accessed Oct. 16, 2020).

[2]  D. Sullivan and M. Ware, “What are the health benefits of vitamin D?,” Nov. 07, 2019. https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618 (accessed Oct. 16, 2020).

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/angolkor/311

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1530891X20411802?via%3Dihub

https://www.hazipatika.com/eletmod/tevhitek/cikkek/a_d-vitamin_mitosza_tenyleg_mindent_megeloz/20190620163045?autorefreshed=1

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Címkék:

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!