Napi friss

Drága örökösök – Lengyel Ferenc száraz kenyérrel eteti Vanesszát, a színészek négy ágyon osztoznak

A napokban visszatért az RTL népszerű sorozata, immár az ötödik évaddal. Mi pedig csokorba szedtük a kulisszatitkokat.

Budakeszi mellett, a dombok között építették fel a Drága örökösök forgatási helyszínét, Ökörapátit, ott élnek Szappanosék, a barátaik és persze az ellenségeik is. A filmbeli falu kezdetét tábla jelzi, ami azonban nem mindig látható. Többen felfigyeltek a táblára az útról, és be akartak hajtani a faluba, hogy megnézzék, ezért amikor a filmben éppen nem ’játszik’, egyszerűen letakarják a feliratot.

A település tucatnál is több könnyűszerkezetes épületből áll, de egyikben sincs víz és áram. Az áramot a forgatáshoz egy generátor biztosítja, a meleget mobilfűtésnek, a hideget pedig mobil légkondinak köszönheti a stáb.

Egy kertész minden reggel és este meglocsolja Ökörapáti összes muskátliját, veteményesét, ő gondozza a helyszínen a növényeket.

Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A színészek mindig szerda körül tudják meg a következő heti forgatási menetrendet. Mindennap kocsi megy értük, és a munka végeztével haza is fuvarozza őket. Ez inkább a biztonság miatt van így, gyakran 12 órán keresztül zajlik a fárasztó forgatás, és jobb, ha a színészek utána már nem ülnek volán mögé.

A falu mellett egy konténerirodában található a sminkszoba, az étkező, a műszaki vezérlő és a ruhatár.

Gyakran kora hajnalban és késő este is forgat a stáb, ezért a produkció reggelit, ebédet és vacsorát is biztosít. Általában négy-öt féle étel közül lehet választani, sőt arra is gondolnak, aki nem szereti a húst.

Több ezer ruhát használnak. Némelyikből három is van, mert ha egy vizes vagy sáros jelenetet meg kell ismételni, legyen még ugyanolyan tiszta holmi. A jelmezeket különben naponta mossák és vasalják.

Kilószámra fogy a smink, a púder, kéthetente van frizura-, szakálligazítás pedig háromnaponta.

A pihenőszobában négy ágy áll azok rendelkezésére, akik két jelenet között aludni vagy szöveget tanulni akarnak.

Járó Zsuzsa és Mohai Tamás a sorozat Szappanos Mónikája és Kasztner Tamása (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Mintegy kétszázan működnek közre a forgatásokon, egymástól távolabb két stáb is dolgozhat egyszerre. Lazításra nincs mód, akár esik, akár fúj, 12 óra a munkaidő, vagyis naponta 25 percnyi anyag, egy-egy epizód fele készül el.

Először a kellékesek állítják be a díszletet, majd a színészek összeolvassák a szövegeiket. Utána tartanak egy úgynevezett lejárópróbát, amikor a mozgást véglegesítik, majd közös mozgás- és szöveges próba jön, kamerapróbával. Egy-egy jelenet egy-két perc, ezeket akár négy-öt kamerával is rögzítik.

A sorozat egyik sztárja, Vanessza, a kecske. Okos, képzett állat, bár ahhoz, hogy gazdájának, Lengyel Ferencnek szót fogadjon, úgy álljon és mozogjon, ahogyan kell, ahhoz jutalmul száraz kenyeret kap a színésztől, amit azonban a kamera soha nem láthat. A jelenet végén aztán a kiképzőjétől további jutalomfalatokhoz és kukoricához jut az állat. A filmben szereplő rengeteg tyúk, kacsa, tehén és birka egyébként nem Ökörapátiban él, azokat egy olyan cég hozza mindig a forgatásokra, amelyik ilyen célra képezi ki az állatokat.

Vanessza, a kecske szófogadó jószág (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!