Napi friss

Olvasztó Imre, a Bakterház Bendegúza – Irigyelt élete lehetett volna, de ő nem kért belőle

A minap lett volna 56 éves a néhai gyerekszínész.

Olvasztó Imre élete maga volt a népmesei történet: a nyolc hónapos korában árván maradt, majd egy idős asszony által örökbe fogadott fiúra rákacsintott a szerencse, amikor az Indul a bakterház című film alkotói őt választották ki a kissé nyegle, vad parasztfiú, Regős Bendegúz szerepére. A nézők és a kritikusok egyaránt imádták az 1980-ban bemutatott filmet, akárcsak Imre játékát, bár a kritikusok azt megjegyezték, az akkoriban még csak 13 éves fiú számára nem egy szerep, hanem ő maga volt Bendegúz. A szakma ugyanakkor felfedezte magának, és számontartotta őt. Később több szerepet is ajánlottak neki, de ő úgy döntött, nem kér a reflektorfényből, mert úgy érezte, a filmezés nem neki való. „Véleményem szerint ha kifestek egy szobát vagy megjavítok egy széket, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nekem a továbbiakban akár festőnek vagy asztalosnak kellene lennem. Ez ugyanígy vonatkozik a színészetre is – magyarázta később egy interjúban. – Nem akartam több lenni, mint ami vagyok. Később, tizenhat-tizenhét évesen néhányan komolyan próbáltak színészt faragni belőlem, de én nem akartam.” Ezután nyomdásznak tanult, az ország számára azonban örökre a kis Bendegúz maradt. Egykori nyilatkozataiból pedig kihallatszik, ez neki nem tetszett annyira. „Bendegúznak szólítanak, de nemcsak a kollégáim, hanem a régi ismerőseim is. Sokszor könyörgök, hogy szólítsatok már végre Iminek, mert én azt a nevet is szeretem, de valahogyan nem áll rá a szájuk. Nekik Bendegúz maradok” – mesélte egykor.

Az ezredforduló környékén felmerült, hogy folytatás készül az Indul a bakterházhoz, amiben egy rövid jelenetben Olvasztó Imre is feltűnt volna. Sőt fia játszotta volt a kamaszodó Bendegúzt. A film később nem valósult meg, vélhetőleg azért, mert nem volt rá pénz.

„Sosem vágytam a reflektorfényre, csak arra, hogy boldog, harmonikus családi életem legyen” – mondta Imre, aki családját és otthonát tartotta élete főművének. Idővel azonban félresiklott az élete. Első feleségétől való válása után – akivel 15 évig voltak együtt, és akitől egy fia és egy lánya született – ismét rátalált a boldog, második nejétől is született egy fia, akit Bendegúznak kereszteltek el. Azonban ez a házasság is zátonyra futott, otthonára pedig kikerült az eladó tábla, ami nagyon mélyen érintette az egykor ünnepelt gyerekszínészt. Olyannyira, hogy 2013-ban, mindössze 47 éves korában eldobta magától az életet. Szomorú belegondolni, november 29-én még csak 56. születésnapját ünnepelte volna…

Kiemelt képek: Nők Lapja Archívum, Steindl Gabriella/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!