Napi friss

Soha nem hallott titkok Elvis Presley-ről – A Király, aki a semmiből jött, legendává vált

Az énekest 45 évvel a halála után is kulturális ikonként tartják számon, nem hiába, hogy az életéréről szóló legújabb mozifilm az egész világot lázban tartja.

Túl szexi

Elvis televíziós szereplései ma már elképzelhetetlen vihart kavartak, az idősebb korosztályt leginkább erotikus mozgása ingerelte, amiért a 60-as években tilos volt Elvist csípőtől lefelé mutatni a tévében. Ennek oka a sokak által illetlennek titulált, túl szexi koreográfia, a tánc közben végzett erotikus csípőmozgás volt.

Megverték a hajáért

Elvis egész korán kialakította saját stílusát, ami később a világsiker felé repítette: szakított tinédzser kora trendjeivel és szőkésbarnáról feketére festette a haját, amit az ‘Elvis-hajként’ elhíresült, jellegzetes stílusban kezdett hordani. A viselet nem mindenkinek tetszett, kezdetben sokan piszkálták és megverték miatta, ennek ellenére neki lett igaza: évtizedekkel később olyan nagy sikert aratott vele, hogy az összes, több millió Elvis-rajongó olyan hajat akart, amilyen az övé volt.

Fogva tartotta a menedzsere

Becslések szerint Elvis lemezeladásainak 40 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett, azonban egy maroknyi, 1957-ben Kanadában tartott koncert kivételével soha nem lépett fel külföldön. Több forrás szerint Elvis menedzsere, Parker azért utasította vissza az igencsak jövedelmező külföldi ajánlatokat, mert az „ezredes” illegális bevándorló volt, és attól tartott, hogy nem engedik vissza az Egyesült Államokba, ha a tengerentúlra utazik.

Irtózott a haltól

Elvis legendás volt arról, hogy megszerezte magának, amit akart, de igazán csak akkor volt kiállhatatlan, ha valamihez nem volt kedve. A halat például annyira utálta, hogy feleségének, Priscillának azt sem engedte meg, hogy a birtokukon található tóba telepítsen néhányat. Ennek megfelelően természetesen a konyhában is tilos volt halat készíteni, sőt azt sem szerette, ha valaki halat evett, mielőtt vele találkozott.

1967. május 1-jén vette feleségül Priscilla Presley-t Las Vegasban (Fotó: Getty Images)

Örök szerelem

A Rock ‘n’ Roll királya csak úgy falta a nőket, ám csupán egyetlen igaz szerelme volt. Feleségével, Priscilla Presley-vel hat év után váltak el. „Nem azért váltam el tőle, mert nem szerettem. Ő volt életem szerelme, és mindig az is marad. Azért váltam el tőle, mert meg akartam ismerni magam, saját életet akartam, tudni akartam, milyen a világ. Úgy éreztem, mintha nem lenne saját életem, mintha csak az ő kis világának mellékszereplője lennék. Nem voltak saját barátnőim, csak a barátai feleségei. Jól kijöttem velük, nem erről van szó, csak úgy éreztem, hogy mindent mások döntenek el helyettem. Nem tudtam, ki is vagyok valójában” – nyilatkozta Priscilla a Loose Women című műsorban.

Napi 12 ezer kalóriát evett

Mogyoróvajas, banános szendvics sült baconnel – az Egyesült Államokban ez egy népszerű étel, amit gyakran Elvis-szendvicsként is emlegetnek. Még az anyja készítette a sztárnak az első ropogós szalonnából, zúzott, karamellizált banánból és mogyoróvajból készült szendvicset, a kenyeret pedig a bacon zsírján grillezték meg hozzá. Elvis alig volt 42 éves, amikor meghalt, egyes hírek szerint azonban ekkor már 160 kilót nyomott alatta a mérleg. Naponta 12 ezer kalóriát evett, és senki nem tudott neki megálljt parancsolni, mert aki ilyesmivel próbálkozott, azt azonnal kirúgta a házból.

Élete utolsó éveiben nagyon elhízott (Fotó: Getty Images)

Az utolsó mondat

„Bemegyek a fürdőszobába olvasni egy kicsit.” Ez volt Elvis Presley utolsó mondata 1977. augusztus 16-án, ­mielőtt akkori menyasszonya, Ginger Alden a fürdőszobában a padlón fekve, eszméletlenül talált rá begyógyszerezett szerelmére. A könyv, amit magával vitt azon a végzetes napon a fürdőbe, Frank O. Adams egyik kötete: A Scientific Search For The Face Of Jesus volt, amely a torinói lepel történetét dolgozza fel.

50 évre titkosítottál a boncolási papírokat

Elvis Presley halálhíre megrázta az egész világot, ráadásul rengeteg rajongója máig nem hiszi el, hogy a király meghalt. Nem csoda, hiszen a sztár halála után az Elvis-család minden létező eszközzel igyekezett a róla kialakított képet megőrizni, de hiába: a sztár halála előtt megjelenő botránykönyv miatt – amelyben testőrei erős amfetaminfüggőségéről számolnak be – a sajtó összes képviselője arra volt kíváncsi, tényleg a drog végzett-e a sztárral. A család tűzzel-vassal küzdött érte, hogy sose derüljön fény Elvis halálára, még azt is elérték, hogy 50 évre titkosítsák a boncolási papírokat, amelyeket leghamarabb 2027-ben lehet megtekinteni.

Budapest díszpolgára

Elvis első, egész országban megjelenő nagylemeze 1956-ban, a magyar szabadságharc- és forradalom évében jelent meg. A Heartbreak Hotel elsöprő sikert aratott, és egyúttal Elvis világsikerét is elhozta. Az akkor még csak 21 éves Elvisre érzékenyen hatottak a magyarokkal történtek, ezért arra kérte az amerikaiakat, hogy segítsék és adakozzanak a szabadságharcosoknak. A felhívás bevált, 60 millió svájci frank, azaz 16 milliárd forint értékű segélycsomag érkezett Magyarországra 1957-ben, hogy enyhítse a forradalom okozta sebeket. E tettéért Elvis Presley-t 2011-ben Budapest posztumus díszpolgárává avatták.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!