Napi friss

40 éves lett Vilmos herceg – Ha az apján múlik, ma más néven ismernénk

Az első királyi baba volt, akinek születésénél az édesapa is jelen lehetett.

Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július végén házasodott össze, első gyermekük viszonylag hamar megfogant, a Buckingham-palota már az év novemberében közölte, hogy a walesi hercegné állapotos. Diana rögvest fel is vett egy dadát, azt, aki Mihály kenti herceg gyermekeire vigyázott, és akikről a királynő azt mondta, a legjólneveltebb és legudvariasabb gyerekek az egész királyi családban. Bár a korábbi királyi kismamák a terhességük alatt visszavonultak, és nem mutatkoztak a nyilvánosság előtt, Diana követte sógornője, Anna hercegnő példáját, és még nyolc hónapos terhesen is vállalt közszereplést. Szabadidejében pedig új otthonukat, a Kensington-palota egyik hatalmas lakosztályát rendezte be, ahova csak két héttel a baba születése előtt költöztek át a Buckingham-palotából. Vilmos herceg 1982. június 21-én este kilenc óra után pár perccel született.

A hercegnét június 21-én reggel vitte be a férje a londoni St. Mary Kórház szülészeti részlegére egy hátsó bejáraton, a főbejáratnál ugyanis már hosszú napok óta letáborozott a világsajtó. A kis herceg természetes úton jött világra, és abban a tekintetben valóban az első királyi baba volt, hogy az ő születésénél az édesapa is jelen volt. Ekkora már hatalmas tömeg gyűlt össze a Buckingham-palota előtt, ahova fél tíz fele kifüggesztettek egy bekeretezett papírt, évszázados szokás szerint így tették közzé, hogy kisfiú, majdani király született. Utcabálok, tűzijátékok kezdődtek, a Trafalgar tér szökőkútjaiba kékítőt öntöttek, mivel a kék a fiúk színe. Károly éjszaka hagyta el a kórházat fülig érő szájjal, amikor kijött, csak annyit mondott az újságíróknak, hogy szerencsére a baba nem rá, hanem az édesanyjára hasonlít. Másnap a gyermek első látogatója maga a királynő volt, egyedül érkezett, férje, Fülöp herceg ugyanis a világ túloldalán teljesítette királyi kötelességeit. Úgy hírlik őfelsége ránézett a kis csomagra, és megjegyezte: hála Istennek, nem olyan a füle, mint az apjáé. Erzsébet korábban viccelődött azzal, hogy Károly herceg elálló füleivel úgy néz ki hátulról, mint egy nyitott ajtajú Rolls-Royce. Így történt vagy sem, egy végtelenül boldog nagymama hagyta el a kórházat.

Fotó: Getty Images

Diana és Károly csak két nappal később vitték haza a gyermeket, a kórházból a trónörökös hozta ki, majd átadta a pólyást a feleségének. Ekkor egyszerűen csak walesi babának hívták a legkisebb herceget, mert még nem tették közzé a nevét. Ezt csak június 28-án hozták nyilvánosságra, akkor derült ki, hogy a Vilmos Artúr Fülöp Lajos neveket kapta. Ennyi idő kellett a walesi hercegnek és hercegnének, hogy nevet válasszanak, Károly ugyanis az Artúrt favorizálta, míg felesége a Vilmost. Végül Diana győzött, de csak azért, mert a névválasztással Károly végül is emléket állíthatott tíz évvel korábban repülőgépbalesetben elhunyt mentora és unokatestvére, Vilmos gloucesteri herceg emléke előtt, akiről korábban itt írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!