Külföldi sztár

Zsuzsi Starkloff – A magyar modell szerelméről kapta Vilmos herceg a nevét

Lehetett volna magyar hercegnéje a brit királyi családnak – a boldogságuknak egy tragédia vetett véget.

Két éve május 23-án a lapok szűkszavúan közölték, hogy az egyesült államokbeli, coloradói otthonában meghalt egy egykori magyar modell, Zsuzsi Starkloff. Közölhették volna azt is, hogy  elhunyt ­ő királyi felsége, Zsuzsi, Gloucester hercegnéje, a brit királyi család tagja. Azt írták, a halála pillanatában is rajta volt az a gyűrű és nyaklánc, amelyet Vilmos ­gloucesteri hercegtől kapott.

Tokióban találkoztak

Vilmos herceg II. Erzsébet unokatestvére volt, mindketten V. György király unokái. A herceg a hatvanas–hetvenes évek egyik szupersztárja volt, a káprázatos személyiségű, intelligens, rendkívül jóképű, a királyi családért sokat dolgozó Vilmost mindenki imádta. Károly herceg a mentorának tekintette, igen közeli barátságot ápoltak, olyannyira, hogy a trónörökös első gyermeke is róla kapta a keresztnevét. Csakhogy Vilmos sehogy sem találta meg azt a nőt, akit oltár elé vezethetett volna, egészen addig, míg 1968-ban, a tokiói brit nagykövetség fogadásán, ahol diplomataként dolgozott, találkozott a magyar születésű, nála hat évvel idősebb Zsuzsi Starkloff-fal.

A királynő is imádta

A herceg szerelme 1936-ban Budapesten, Lehel Zsuzsi néven született, első férjével menekült el Magyarországról 1956-ban. Amerikában telepedtek le, de elváltak, Zsuzsi akkor stewardessként dolgozott. Második férjével, a pilóta Malcolm Edward Starkloff-fal Japánba költöztek. Amikor megismerte a herceget, már másodszorra is elvált, modellként dolgozott és két gyermeket nevelt. Annyira szerelmesek voltak egymásba, hogy a herceg feleségül akarta venni Zsuzsit, de erre soha nem kapott engedélyt. A királyi család szemében a gyermekek nem, de a zsidó vallás és a válás vörös posztó volt, hiszen még csak harminc év telt el azóta, hogy Vilmos herceg nagybátyja, VIII. Edward király inkább lemondott a brit trónról, csak hogy elvehessen egy kétszeresen elvált amerikai nőt, Wallis Simpsont. Így került bátyja, VI. György a trónra, őt követte lánya, II. Erzsébet. Ráadásul Erzsébet királynő beleegyezése nem lett volna fair az uralkodó húgával, Margit hercegnővel szemben sem, akinek szintén nem engedték meg az ötvenes években, hogy egy elvált repülőtiszthez menjen feleségül, akinek amúgy egykori felesége szintén magyar volt. Bár Vilmos bemutatta Zsuzsit a szüleinek, Henrik hercegnek és Alice hercegnőnek, sőt magának a királynőnek is, akik meg is kedvelték a magyar nőt, a házasságot mégsem engedélyezhették. Pedig Erzsébet még vidéki kastélyaiban is vendégül látta Zsuzsit, és állítólag azt tanácsolta, kicsit várjanak, hiszen a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején a régi szabályokat egyre kevesebben tartották be.

Az ifjú Vilmos herceg testvérével és szüleivel (Fotó: Getty Images)

Tragikus vég

Vilmos azonban, mert így és erre nevelték, rendkívül komolyan vette udvari kötelességeit, és a rangját sem akarta elveszíteni azzal, hogy családja engedélye nélkül vegye feleségül szerelmét. Ez lett volna ugyanis az ára a frigynek akkor, ha a királynő és a kormány engedélye nélkül házasodik. Négyévnyi szerelem után Vilmos végül megkérte Zsuzsit, hogy találkozzanak New Yorkban, mert beszélni akar vele, de azt nem árulta el, miről. Szakítani akart vagy rangjáról lemondva meg akarta kérni a kezét? Soha nem derült ki, mert Vilmos, aki szenvedélyes pilóta volt, 1972. augusztus 28-án kis gépével balesetet szenvedett egy légi versenyen, és szörnyethalt. Így aztán nem lett magyar hercegnője a brit királyi családnak – legalábbis egy darabig. 1978-ra nagyot változott az uralkodócsalád: II. Erzsébet és gloucesteri Vilmos herceg unokatestvérének, a kenti Mihály hercegnek ugyanis megengedték, hogy elvegyen egy elvált nőt, Marie Christine von Reibnitz bárónőt, akinek édesanyja a félig magyar Ágnes Szapáry grófnő volt. A herceg cserébe lemondott trónörökösi jogáról, megtehette, elég sokan álltak a sorban már előtte. Döntését pedig soha nem bánta meg.

Soha nem ment férjhez

Zsuzsi a kapcsolatáról Vilmos herceggel egy nem sokkal a halála előtt készült interjúban mesélt részletesen. Ebben azt is megemlíti, hogy a herceg ­halála után soha nem ment férjhez, életét a gyermekeinek és unokáinak szentelte, és az idegenforgalomban dolgozott.

Kiemelt képek: Matt Stensland

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!