Napi friss

Szilágyi Liliána: „Apám úgy büntetett, hogy anyámat verte, és nekem végig kellett nézni”

Megrázó vallomást tett az olimpikon: édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta. A sokkoló mondatok és a mögöttük meghúzódó szándék azonban segíthet megérteni, mi zajlik a hasonló cselekmények áldozataiban.

Kevés embernek van több híresség a családjában, mint Szilágyi Liliánának. Anyai nagyszülei Gyarmati Dezső vízilabdázó és Bara Margit színésznő voltak, édesapja, Szilágyi Zoltán szintén úszó, édesanyja, Gyarmati Eszter tornász, nagynénje Gyarmati Andrea, az ezüstlány. Így tehát egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a család ne lett volna reflektorfényben. Éppen ezért annyira megrendítő és fontos, amit Liliána tett: 25 évesen elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy megossza a nyilvánossággal az életét teljesen átható traumasorozatot, aminek gyújtópontjában az édesapja áll.

A Európa-bajnok ezüstérmes úszónő D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában beszélt először arról, hogy az édesapja rendszeresen bántalmazta. A több mint egyórás, felkavaró beszélgetés számos mondata szíven üti az embert. Liliána őszintén beszél arról, hogyan bántalmazta fizikálisan az édesapja, és arról is, hogy miután úszó lett, gondosan ügyelt rá, hogy a lányán ne látszódjanak sérülések, ezért úgy büntette, hogy az édesanyját verte meg, amit Liliánának végig kellett néznie. Könnyeket csal az ember szemébe, amikor Liliána arról beszél, amikor háromévesen apja először megütötte: „Az üvöltötte, hogy ’a rohadt Gyarmati-vérem’. Amikor elborult az agya, elég súlyos dolgokat mondott anyámra és a családnak arra a részére.”

Mégis Liliána nem a fizikai bántalmazást élte meg a legsúlyosabban, hanem a lelkit, és azt, amikor édesapja nőiességében alázta meg. „Amikor megjött az első menstruációm, leültetett maga elé, és azt mondta: ’Rendben van, kislányom, mostantól kezdve elkezdhetlek beidomítani arra, hogy nőiességedet használva egy gazdag, befolyásos kurva legyél.’” 2016-ban Liliána és édesanyja egy újabb súlyos eset után költöztek el végleg, amikor elmesélése alapján édesapja fojtogatta, és halálosan fenyegette. Pedig a családon belüli erőszak a sportoló beszámolója szerint jóval korábban kezdődött: apja már akkor megverte az édesanyját, amikor ő még a hasában volt…

Érdemes azonban ebben a történetben továbbtekinteni a sokkoló mondatoknál és történeteknél. Liliána ugyanis elmeséli, 12 éves kora óta készül arra, hogy egyszer előálljon a történetével. Pszichológus és számos segítő volt mellette az utóbbi években, hogy lelkileg, mentálisan és jogilag felvértezve állhasson ki történetével a világ elé. „Minden erőmmel azon leszek, hogy gyógyuljak, és segítsem azokat, akiknek ez kell” – mondta az úszónő. Története pedig számos fontos kérdésre rávilágít a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Az egyik az, hogy még egy ilyen ismert családban is mennyire rejtve, a négy fal között maradhat egy ilyen probléma. A másik pedig, hogy az ember találhat segítséget. Megfelelő szakembereket, akiknek közreműködésével ott és akkor kerülhet sor egy ilyen vallomásra, amikor erre készen áll az illető. Liliána célként tűzte ki, hogy segítsen a sorstársainak, legyen szó akár családon belüli, akár az úszósport keretei között történő bántalmazásokról. A 21. században már nem kell egyedül küzdenie az áldozatoknak, erre hívja fel a figyelmet ez a felkavaró történet. Egy biztos, aki rászánja ezt a bő egy órát, és megnézi a beszélgetést, egészen másként fog tekinteni a Liliánáéhoz hasonló történetekre, és ha egyre többen megértik, hogy miért van szükségük az áldozatoknak időre, míg előbújnak, hogy hogyan zajlanak a lelki folyamatok a háttérben, akkor a műsorvezető és interjúalanya már most rengeteget tett azért, hogy pozitív társadalmi változást indítsanak el.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Kiemelt kép: Birton Szabolcs

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!