Napi friss

Hollandia következő királynője 525 millió forintnyi évi apanázsról mondott le

A napokban töltötte be 18. életévét a holland trón várományosa, Katalin Amália hercegnő, aki ezzel az Államtanács tagja lett. Ám nem ez a legizgalmasabb információ róla.

A hercegnő óriási népszerűségnek örvend Hollandiában, amit csak tetézett, hogy a 18. születésnapja előtt lemondott a neki járó apanázsról. Ez az összeg 525 millió forintnak megfelelő eurót jelent évenként. „Kényelmetlenül éreztem volna magam, ha elfogadom, mivel nem teszek cserébe semmit. Sok egyetemistának sokkal nehezebb dolga van, főleg így, a pandémia idején – nyilatkozta a hercegnő, aki apanázst majd csak közszereplései megkezdése után kap. Egy tavasszal adott interjújában azt mondta, reméli, ez még odébb van. – Ha édesapám, Vilmos Sándor király lemondana vagy meghalna, megkérném édesanyámat, Máxima királynét, hogy átmenetileg vegye át az ország irányítását. Addig is rendszeresen mondom apámnak, hogy táplálkozzon továbbra is egészségesen és mozogjon sokat, hogy még sokáig lehessen király. Amúgy sem vagyok felkészülve a szerepemre, tudják, nincs iskola arra, hogyan kell királynőnek lenni.”

Ha nem uralkodónak születik, Katalin Amália szívesen foglalkozna lovakkal vagy énekelne. De mivel királynő lesz, nincs sok választása. Azt sem ő döntötte el, hogy a 18. születésnapján az Államtanács – ez a kormány legfőbb tanácsadói testülete – tagja legyen. Azt viszont ő fogja eldönteni, hogy ki lesz a férje. A róla szóló, Amália, szólít a kötelesség! című könyvben nemrég azt írták erről, hogy ezt nem teheti meg, erre a holland miniszterelnök a parlamentben kijelentette: a koronahercegnőnek joga van bármilyen nemű személlyel házasságot kötnie anélkül, hogy feladná örökösödési jogát. Ez azt jelenti, akár nővel is egybekelhet.

Fotó: Getty Images

Mindegy volt, születik-e öccse

Katalin Amália 2003. december 7-én, délután 17:01-kor született Hágában. Egy óra sem telt el, és országszerte harangzúgások és ágyúlövések adták hírül Hollandia következő királynőjének világrajövetelét. Már akkor biztos volt, hogy ő fog trónra lépni, mindegy volt, hogy születik-e öccse, vagy sem. Amúgy két húga lett, Alexia és Ariane hercegnők.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!