Elöljáróban annyit, hogy az uralkodócsalád tagjainak díszvacsorákon, fogadásokon ugyan a legkülönfélébb gourmand fogásokat szolgálják fel, a magánéletben általában az egyszerűség hívei, és pár kivételtől eltekintve, ugyanolyan ételeket esznek, mint bárki más.
Terítéken a hattyú
Nem úgy, mint híres elődjük, az 1509–1547 között uralkodó, hat feleséget elfogyasztó VIII. Henrik. A király hatalmas, több ezer fős udvart vitt a Hampton Court Palace-ban, ahol 18 konyhát tartottak melegen éjjel-nappal, ehhez napi több tonna fát használtak el. További 50 helyiségben készültek a péksütemények, tárolták az italokat, tartósítottak és pácoltak.
Akkoriban az ünnepségeken olyan különlegességeket sütöttek mint a delfin, a bálna, a kócsag, a páva és a hattyú.
Mindent bőségesen fűszereztek, az akkor ritkaságszámba menő ételízesítők ugyanis a gazdagság jelképei voltak. Henrik legjobban a sárgabarackért rajongott, amelyet ő honosított meg Angliában.
Utódja, II. Károly a fagylatot hozatta be az országba, ő ezért volt oda, Viktória királynő pedig a krumpliért. A testes uralkodó szó szerint zabált, hat-nyolc fogást szolgáltak fel neki, amit fél óra alatt eltüntetett. A vendégeinek is igyekezniük kellett, mert ha Viktória befejezte, nekik is abba kellett hagyni az étkezést.

A királynak vannak rigolyái
És hogy mit falatoznak a Windsor-ház tagjai? A néhai II. Erzsébet a könnyű ételeket kedvelte, vacsoráját gyakran egy tálcáról a tévé előtt fogyasztotta el.
III. Károly már rigolyásabb. Egykori szakácsa, Hervé Marchand árulta el, hogy őfelsége csakis a nyolc centi átmérőjű, biomagvas szendvicset eszi meg. A jó emésztés érdekében minden reggel bedob két szem szilvakompótot, és valójában a sajtok a nagy kedvencei, leginkább a sajtos sült tojás. Kamilla a borsónak nem tud ellenállni, legszívesebben nyersen, egyenesen a kertben fogyasztja, gyakran az unokáival együtt.

A trónörökös pár otthonában két konyha is van, egyik nagyobb, itt főznek a személyzetnek és a vendégeknek is, a másikban maga a hercegné készíti az ételeket gyakran a gyerekek segítségével, akik persze legtöbbször tésztát és pizzát ennének. Katalin egyébként a halért rajong, no meg a karamellás pudingért, és mindenért, amiben curry van.
Míg Vilmos herceg, aki egyetemi évei alatt magára főzött, a grillezett ételekért és a csokis kekszért van oda. Olyannyira, hogy az esküvőjére készítettek neki egy csokiskeksz-tortát is. Egy étteremben tett látogatása során a walesi herceg elárulta, hogy közös nagy kedvencük a szusi, és ha egyszer alkalma lenne rá, amire biztonsági okok miatt soha nem kerül sor, szívesen elvinné feleségét egy japán étterembe vacsorázni.

Mi is vehetünk a kedvenceikből
Egy brit cégnek nincs annál nagyobb dicsőség, mint hogy az uralkodó vagy a walesi herceg kitünteti az udvar hivatalos beszállítója címmel. A cégek a termékeik csomagolásán ezt fel is tüntetik a királyi címerrel együtt. Amúgy mi is találkozhatunk ilyen termékekkel idehaza, főleg az édességek és a teák között válogatva. Sok terméket ezektől cégektől vesz az udvar, ám a királyi család leginkább önfenntartónak nevezhető, hiszen kiterjedt birtokai vannak szerte az országban.
A halat Skócia folyóiból hozzák, a vadat, a nyírfajdot, a fácánt a Sandringham-kastély erdeiből, a zöldséget Károly király biokertészetéből. Windsorban, az óriási üvegházakban pedig télen is megterem minden. Az udvarba beérkező alapanyagok alapján a palota séfje három napra előre elkészíti a menüötleteit, ezeket az uralkodópár elé terjesztik, akik kiválasztják, mit szeretnének enni.
Nem jött be a trükk
Darren McGrady, az egykori királyi szakács Királyi étkezés: Receptek és emlékek a palota konyhájából című könyve szerint Vilmos gyerekkorában egyszer meghamisította a dadája bejegyzését, hogy a királyi konyhán pizzát készítsenek nekik. Sajnos ez nem jött össze. A dadus rájött, és a két kis herceget végül sült csirkével kínálták meg.
Kiemelt kép és fotók: Getty Images