Külföldi sztár

III. Károly király – „Kezet ráz” a frissen ültetett fák ágaival

Nagy-Britannia új uralkodója évtizedek óta lelkes kertész és biogazdálkodó. Pillantsunk be Highgrove nevű birtokára!

A növények világa még gyerekként kezdte izgatni a ma 74 éves Károly fantáziáját, amikor a Buckingham-palota kertjében húgával, Anna hercegnővel kaptak egy kis sarkot, ahol saját kedvükre zöldségeket ültethettek és gondozhattak. Nagy hatást tett rá nagymamája, az anyakirályné gyönyörű virágoskertje is Windsorban. „Emlékszem, mennyire lenyűgözött kisfiúként, ahogy sétáltam a virágok között, és teljesen elvarázsolt az illatuk, a látványuk. A fák is megigéztek, világéletemben nagyon szerettem őket” – emlékezett vissza. Azt mondja, számára a kertészkedés a legjobb terápia is egyben, semmi nem nyugtatja meg annyira, mint amikor odakint szöszmötölhet a kertjében. Károly időközben valódi gazdálkodóvá is vált, dél-angliai Highgrove birtokát a fenntartható biotermelés elvét követve alakította ki. Összegyűjtött esővíz és újrahasznosított szennyvíz, komposztálás, vegyszermentes konyhakert, veteményes és gyümölcsös, vadvirágokkal teli mezők és legelők, plusz a gyönyörűen parkosított kastélykert – ez a hely mára az ökogazdálkodás mintaképe lett Angliában. Imádott birtokáról az újdonsült uralkodó korábban könyvet is írt, melyben szenvedélyesen fejtegeti a természet iránti rajongását. Annyira, hogy mint bevallotta, beszél is a növényeihez, és állítja, meghálálják a törődést. Sőt, a frissen ültetett fák ágaival „kezet ráz”, így biztatja őket növekedésre.

Highgrove birtok (Fotó: Getty Images)

A Gloucestershire-ben található kúriát Károly még 1980-ban vásárolta, kertje akkoriban jóformán elhanyagolt pusztaság volt. Itt ma minden a király képzeletét és keze munkáját dicséri.

Károly és Kamilla (Fotó: Getty Images)

Károly lelkes társat talált a kertészkedéshez Kamillában, aki nemrég arról mesélt, mennyire szerencsésnek érzi magát, hogy a saját birtokukon termett epret vagy spárgát ehet. A pár igyekszik az ifjabb generációkkal is megértetni, mennyire fontos lenne áttérni a fenntartható gazdálkodásra.

Mike Miller kerttervező álmodta meg a szökőkutat (Fotó: Getty Images)

Highgrove egyik különleges színfoltja a „szőnyegkert”, amelyet egy török szőnyeg mintája és a hagyományos iszlám kertek ihlettek. A színes mozaikdíszes szökőkút körül Károly a munkatársaival egzotikus és illatos fűszerkertet hozott létre.

Kiemelt képek: Getty Images, Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!