Külföldi sztár

Harry herceg 40 éves lett: vajon felköszönti a családja?

Szeptember 15-én kerek születésnapot ünnepel III. Károly király kisebbik fia, de aligha valószínű, hogy a jeles alkalom enyhülést hozna a családi viszályba. Viszont egy szép örökség kinéz Harry számára.

Puha fedeles változatban is megjelenik Harry 2023 elején nagy vihart kavart memoárja, a Tartalék. A viszonyokat jól jelzi, hogy sokan azért kárhoztatják a herceget, mert szerintük ismét feltépi a sebeket az új kiadással, míg mások már azt is a békülés gesztusának látják, hogy Harry nem egészítette ki újabb, a királyi család számára kínos részletekkel az újranyomott kötetet, és nem kritizálja apja, III. Károly király uralkodását.

Majd a temetésen, egyszer…

Egy biztos, az Amerikába emigrált kékvér viszonya még mindig rendkívül hűvös a királyi családdal. A famíliában uralkodó jeges hangulaton nem változtattak az utóbbi idők megrázó csapásai: Katalin hercegné és Károly rákbetegsége sem. Harry állítólag próbált volna közeledni, de erre nem volt fogadókészség Angliában. Vajon felköszöntik-e majd egyáltalán a közelgő születésnapján? Lesz-e békülékeny hangú telefonhívás, vagy legalább jó kívánságokat tartalmazó üzenet? Erre nem sokan fogadnának nagyobb tétben. Bátyjával például Harry viszonya mára annyira elmérgesedett, hogy Vilmos herceg állítólag úgy gondolja: életében legfeljebb még egyszer találkozik majd az öccsével, az apjuk temetésén, remélhetőleg jó sokára…

Dadák helyett ők nevelik a kicsiket

Fájdalmas lehet az ünnep

A kerek évforduló alkalmából tehát lesz mivel számot vetnie a múlton amúgy is sokat rágódó sussexi hercegnek. A kaliforniai Montecitóban élő Harry nemrég tért vissza kolumbiai körútjáról Meghannel, a dél-amerikai országban szinte koronás főknek kijáró pompával fogadták őket. Igen, hiába nem dolgozó tagjai már évek óta a brit uralkodócsaládnak, sok helyen még mindig a királyi família képviselőiként tekintenek rájuk. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Harrynek a legközelebbi családtagjaival gyakorlatilag minden kapcsolata megszakadt. Feleségére, Meghanre ugyan mindenben számíthat, és persze ott van a két imádott gyerekük, az ötéves Archie és a hároméves Lilibet. Ismerősei szerint mégis magányos lesz ez a születésnap a herceg számára, hiszen ha a királyi család tagjait gúzsba kötő szabályok ellen lázadt is, és el is hagyta a szülőhazáját, az édesapját, a testvérét és annak családját nem tudta kitépni a szívéből. „Nem kérdés, hogy hiányoznak neki, és nagyon fájdalmasan fogja érinteni, ha nem emlékeznek meg a születésnapjáról” – állítja egy jóbarátja.

Jól jön a kései örökség

Ugyanakkor az anyagi helyzete jobbra fordulhat, ha igazak a hírek, miszerint tetemes summát örököl az egykori anyakirálynétól, néhai dédnagymamájától, a 2002-ben elhunyt Erzsébet királynétól, aki kikötötte: Harry­ csak 40 éves korában juthat hozzá a rá eső több mint hétmillió angol fonthoz. Jól fog jönni, miután a házaspár Netflixszel kötött szerződése jövőre lejár, és a streamingszolgáltató állítólag nem kívánja meghosszabbítani. Kétségtelen, hogy Harry élete teljesen a feje tetejére állt az elmúlt nyolc évben, amióta Meghannel 2016 nyarán egymásba szerettek. A királyi családból való kiválással és a tengerentúlra költözéssel – ami a közhiedelemmel ellentétben a herceg állítása szerint nem a felesége, hanem az ő ötlete volt – rengeteget veszített, de sokat is nyert. Hiszen ma a saját elképzelése szerint élheti az életét anélkül, hogy meg kellene felelnie a szigorú udvari protokollnak. Lett egy igaz társa és szép családja, amire mindig is vágyott. Ugyanakkor meg kell állniuk a saját lábukon, és bizony elég nagy kihívás, hogy biztosítani tudják a megszokott luxuskörülményeket.

Eugénia és Beatrix (balról jobbra) kitartanak mellette

Igazi sztárparádé

Felesége a hírek szerint nagyszabású partit rendez Harry kerek születésapjára, amire hollywoodi sztárbarátaikat is meghívják. Kérdés, az ő jelenlétük feledtetni tudja-e majd angol családtagjai fájó hiányát. Egy vagy két rokoni arc azért talán felbukkan majd a bulin: a herceg különösen közel áll egyik unokatestvéréhez, Eugénia hercegnőhöz, de a testvérével, Beatrixszel is jóban van. Talán ők személyesen is felköszöntik a nagy napon, meghívást mindenesetre kaptak rá.

Kiemelt képek és fotók: Getty Images, Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!