Külföldi sztár

Kamala Harris egy vakrandin találta meg az igazit

Még izgalmasabbá teszi a novemberi amerikai elnökválasztást, hogy Joe Biden helyett egy roppant energikus, színes bőrű nő indul a posztért.

A Kaliforniában született kislány megfogadta indiai édesanyja tanácsát, amit gyerekkorában annyit hallott tőle: „Ne csak ücsörögj és panaszkodj, hanem tegyél valamit a változásért.” Kamala Harris ezért már ifjú korától kifejezetten aktív volt közügyekben. Az egyetemen jogot tanult, és a negyvenes éveire a kaliforniai főügyészségig vitte. Hét éve lett szenátor, majd Joe Biden beiktatásakor, 2021 januárjában az Egyesült Államok első női – a tetejébe az első ázsiai-amerikai és afroamerikai – alelnöke.

Már most elképesztő karriert futott be

Lótuszt jelent a neve

Hogy lesz-e belőle első számú vezető, az majd novemberben derül ki. De az biztos, hogy már most ráirányul a reflektorfény: ki ez a nő, aki ilyen elképesztő karriert tudott befutni? A politikus nem sokkal a választások előtt, októberben lesz 60 éves, indiai anya és jamaicai apa gyermekeként született Amerikában. A neve – Kamala – lótuszt jelent szanszkrit nyelven. A rákkutató mama, Shyamala Gopalan egyetemistaként érkezett Kaliforniába tanulni, és esze ágában sem volt ott maradni – míg egymásba nem szerettek a szintén ott közgazdaságtant hallgató Donald Harrisszel, aki később maga is professzor lett. A szülők Kamala gyerekkorában elváltak, őt testvérével együtt az anyja nevelte, és jó darabig a kanadai Montréalban éltek.

Szenvedélyes szakács

Ha valaki azt hiszi, kizárólag a politikának él, az nagyon téved – például imád és tud főzni. A szakácsművészet még gyerekkorában bűvölte el, erről így mesélt: „Emlékszem, hogy kislányként mennyire lenyűgözött, ahogy az edénycsörömpölést hallottam a konyhából, aztán jöttek a mennyei illatok, én pedig, mint valami transzban, mentem, és néztem, hogyan megy végbe ez a varázslat. A szenvedélyem lett a főzés” – árulta el. Bármilyen elfoglalt volt ügyészként vagy most az utóbbi években alelnökként, a nagy vasárnapi ebédekhez ragaszkodik, és a barátait is imádja megvendégelni. Főzős videói is vannak, és szívesen megosztja a receptjeit a világgal. Minden bizonnyal a férje is örül a főzőtudományának. Az ügyvéd Doug Emhoff-fal éppen a napokban ünneplik 10. házassági évfordulójukat. Kamala ugyanis elég későn találta meg az igazit, már 48 éves volt, amikor egy vakrandin megismerte a jövendőbelijét, egy barátnője hozta össze az ügyvéd ismerősével.

48 éves korában ismerte meg a férjét

Pótanyaként is sikeres

„Rövid sms-ezés után egy vicces üzenetet hagytam az üzenetrögzítőjén – idézte fel megismerkedésüket Emhoff.­ – Tudtam, hogy rendkívül elfoglalt, így nem számítottam rá, hogy visszahív. Aztán mégis eljött velem randevúzni.” Alighanem a hangüzenet tette meg a hatását, ezt ugyanis az asszony el is mentette a telefonján, és azóta is minden házassági évfordulójukon lejátsszák. Férjéről Kamala azt mondja, a legjobban a humorát értékeli benne, és azt, hogy rendkívül türelmes ember. „A legstresszesebb napokon is nagyon jól bírja a gyűrődést. Bármikor rengeteget tudunk nevetni együtt, és nem vesszük magunkat halálosan komolyan” – mesélte. A kései szerelem azt is jelentette, hogy a párnak közös gyereke nem született, viszont Kama­la mostohaanyaként nagyon is jelen van férje két, ma már felnőtt csemetéje, Cole és Ella életében. Utóbbi mostanra dizájnerként, a fenntartható és egyedi divat nagyköveteként, a kötés és a kézimunka szerelmeseként, de modellként is igazi influenszer lett, népes követőtábora van az Instagramon. A két gyerek amúgy egy különleges becenevet talált ki a politikusnak: az angol anya – mom – és a Kamala keresztezéseként Momalának szólítják.

Mesekönyvet írtak róla

Az alelnöknek az unokahúgával – a testvére, Maya lányával –, Meenával is nagyon közeli a viszonya, afféle pótanyukája volt világéletében. Meena amellett, hogy ügyvéd, gyerekkönyvíró is, és pár éve írt egy mesekönyvet a híres nagynéni és Maya húga gyerekkori kalandjairól.

Kiemelt kép és fotók: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!