Külföldi sztár

A farm, ahol élünk: 20 meglepő érdekesség a népszerű sorozatról

A hazai kereskedelmi televíziózás kezdetének egyik ikonikus műsora volt az RTL Klubon délutánonként sugárzott sorozat, aminek öt évtizeddel ezelőtt kezdődtek a forgatásai. Most hoztunk néhány érdekességet a szériáról.

A farm, ahol élünk című sorozatot 1974 és 1983 között forgatták, de Magyarországon csak 1998-ban kezdték vetíteni az RTL Klubon.

A sorozatból 203 rész és ezenfelül még 5 speciális epizód készült.

A történet alapját Laura Ingalls Wilder önéletrajzi ihletésű regénye adta. Az írónő valójában 1867-ben született, és 1957-ben, három nappal a kilencvenedik születésnapja után halt meg.

A valódi Charles Ingalls 1836. január 10-én jött világra, első lánya, Mary Amelia Ingalls pedig 1865-ben ugyanezen a napon, vagyis január 10-én született.

A Charles­ Ingallst alakító Michael Landon nemcsak színészként vett részt a sorozat elkészítésében, hanem forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is.

Michael Landont eredetileg Eugene Orowitznak hívták, ám a karriere kezdetén a telefonkönyvből választott magának egy könnyebben megjegyezhető nevet.

Carrie Ingalls szerepét valójában egy ikerpár játszotta: Lindsay és Sidney Greenbush.

Lindsay Greenbush and Sidney Greenbush

Charles megformálója a valódi életben háromszor nősült, és kilenc gyermeket nevelt, közülük hármat örökbe fogadott.

Michael Landon lánya, Jennifer Landon szintén színész lett, a népszerű Yellowstone című sorozatban Teetert­ alakítja.

Michael Landon alkoholizmussal küzdött, és ő maga is úgy gondolta, életmódjának is szerepe lehetett abban, hogy hasnyálmirigyrák alakult ki nála, ami néhány hónap alatt elvitte. 1991-ben mindössze 54 évesen hunyt el.

„Az emberek piáltak és dohányoztak. Landon mindkettőt egyszerre. Elég furcsa volt úgy forgatni, hogy körülötted cigarettával meg gines üvegekkel állnak. Különös volt, de hát ilyen volt a tévé a hetvenes években. Mint a Mad Men. Landon nagyon nem olyan volt, mint a Papa” – mesélte egy interjúban a Fox Newsnak a Nellie Olesont alakító Alison Arngrim.

A családanyát, Caroline-­t megformáló Karen Grassle 82 éves, és a sorozaton kívül inkább színpadi karriere volt jelentős, amihez A farm, ahol élünk forgatása után is visszatért.

2021-ben Karen életrajzi könyvet jelentetett meg, amiben arról vallott, egyáltalán nem volt jó a kapcsolata a férjét alakító Landonnal. A színésznő szerint gyakran megalázta a stábtagokat, és megtagadta, hogy nőként magasabb bérezést kapjon a női-férfi egyenjogúság jegyében.

Háromszor házasodott, két gyermeket örökbe fogadott, sajátja nem lett.

Melissa Gilbertet 500 kislány közül választották ki Laura Ingalls szerepére.

Már forgatott A farm, ahol élünkben, amikor nevelőapja meghalt. Melissa ekkor 11 éves volt. Utána sorozatbeli apját pótapának tekintette.

A színésznő pótapja tiszteletére elsőszülött fiát Michaelnek nevezte el.

Egy darabig Melissa ­Gilbert az amerikai színészszakszevezet elnöke volt.

Melissa Gilbert a fiával

Sokan nem is tudják, hogy Jason Bateman is ebben a sorozatban tűnt fel, ő alakította James Cooper Ingallst.

Jenny Wildert a Bűbájos boszorkák későbbi sztárja, a közelmúltban elhunyt Shannen­ Doherty játszotta.

Kiemelt kép és fotók: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!