Külföldi sztár

Hat unokájának a tévénézőknél is jobban fog hiányozni a mexikói telenovellák nagyasszonya

A 80. születésnapját már nem érhette meg Helena Rojo, akit a magyar nézők több latin-amerikai szappanoperából is jól ismerhettek.

Remek adottságai­nak hála, Helena Rojo eredetileg manökenként kezdte a hatvanas években – a legnagyobb mexikói modell­ügynökség karolta fel. Később aztán olyan sikeres telenovellák sztárja lett, mint a Titkok és szerelmek, amelyben a dúsgazdag, rámenős üzletasszonyt, Lucianát alakította, vagy a Ramona, ahol a főhősnő nevelőanyját játszotta, de szerepelt az Árva angyaltól a Maria del Carmenen át a Liliomlányig szinte minden fontos mexikói szériában. Bár mozifilmekben is felbukkant, végül a telenovellák nagyasszonyaként könyvelték el. Ennek köszönhetően lett az év legjobb színésznője, a legjobb női gonosza – mert igen, legtöbbször negatív karaktert alakított.

Még tiniként lett feleség

A magánéletében egészen más típus volt: nagyon is szerető szívű és családcentrikus asszony. Korán férjhez ment, alig 17 esztendősen, ami abban az időben Mexikóban nem volt olyan nagy ritkaság. Első csemetéje 18 éves korában született, akit hamarosan még kettő követett: Patricia, Helena és Leo mind az első házasságából születtek. 22 évesen azonban már elvált asszony volt. Akkori férje nevét máig nem tudni, ő viszont ott állt három gyerekkel szingli anyaként – rejtély, hogyan érte el, hogy pár évvel később beindult a karrierje. A fotózásokat forgatások váltották fel, már a színészet hozta el neki a következő nagy szerelmet: kollégájához, Juan Ferrarához 1976-ban ment feleségül, és tizenegy évig éltek házasságban.

A Ramonát 2000-ben vetítette a tévé (Fotó: Archív)

Büszke volt a szívtipró urára

Mindenki azt hitte, tőle születtek Helena gyerekei, de valójában csak nevelőapjukként segített felnevelni őket. Annak idején Ferrara vezető férfi színész volt Mexikóban, és igazi szívtiprónak számított, de nem emiatt váltak el végül. „Engem sosem zavart Juan nagy népszerűsége, hiszen az volt a foglalkozása, hogy elbűvölje a nézőket. Persze hogy rajongtak érte a lányok, akik a képernyőn látták. Ráadásul ezt a közös sikerünknek éreztem, hiszen ő volt a férjem – mesélte később Helena. Azt is elárulta, hogy a ma 80 éves Ferrara milyen nagyszerű apja volt a gyerekeinek, akik rengeteget köszönhetnek neki. Válásuk után azonban szinte újra kellett építenie a karrierjét. – Addig valamiféle álompár részeként voltam jelen a közéletben, aztán hirtelen ott álltam egyedül, és sok munkámba telt, hogy az új imázsomat felépítsem” – árulta el.

Juan Ferrarával több mint 10 évig élt együtt (Fotó: Archív)

Barátságból lett szerelem

Következő férjének, Benjamin Fernándeznek semmi köze nem volt a szórakoztatóiparhoz. Az üzletemberhez évtizedes, közeli jó barátság fűzte, mielőtt szerelem szövődött volna közöttük. 1989-ben házasodtak össze, Helena ekkor már elmúlt 45. Kapcsolatuk több mint három évtizeden át kitartott, együtt maradtak a színésznő nemrég bekövetkezett haláláig. Az asszony májrákkal küzdött, de egészen tavalyig dolgozott – állítólag csak néhány hónappal korábban kapta a végzetes diagnózist. Természetesen épp egy telenovellát forgatott, ám a betegsége ellenére folytatta a munkát. A filmezés mindvégig nagy szenvedélye maradt, emellett a hat unokája, Vania, Turix, Samantha, Kotan, Alan és Nicolás hozott rengeteg örömöt az életébe – nekik nyilvánvalóan a tévénézőknél is sokkal jobban hiányozni fog a nagyi. A színésznő Mexikóvárosban található otthonában, szerettei körében hunyta le örökre a szemét.

Benjamin Fernández, a harmadik férje sikeres üzletember (Fotó: Archív)

Börtönben ül az unokája

Helena egyik unokája, Alan pár éve Peruban bajba keveredett, 2019-ben letartóztatták illegális anyagok, konkrétan kábítószer csempészéséért. Állítólag két kiló kokaint próbált átvinni a határon, ezért több mint hat év börtönbüntetésre ítélték, most is rács mögött van.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!