Külföldi sztár

György herceget felvilágosították az osztálytársai: „Nem, te király leszel!”

Még semmit nem csinált, mindössze megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné legidősebb gyermeke, mégis több millióan rajonganak érte.

Egy ember világra jövetelét sem várták annyian, mint György ­hercegét. 2013. július 22-én a St. Mary’s Hospital előtt több ezer sajtómunkás tolongott, a tévék és az internetes hírportálok órákon át, milliós nézettséget generálva, egy mozdulatlan bejáratot mutattak… Azt leste mindenki, mikor nyílik ki az ajtó, és jelentik be a hírt: megszületett Nagy-Britannia jövendőbeli királya. Mint utólag kiderült, a királyfi 16.24-kor érkezett meg, de azt csak este nyolc után közölték. Négy óra privát szféra jutott neki, hiszen azóta a nyilvánosság előtt éli a mindennapjait.

Első hivatalos útjára Ausztráliába és Új-Zélandra vitték (Fotó: Getty Images)

A köztársaság gyilkosa

Mindössze kilenc hónaposan vett részt élete első állami látogatásán. Új-Zélandra és Ausztráliába kísérte el a szüleit. A két ország a nemzetközösségi királyság része, amelynek valamikor majd ő lesz a királya. Az úton a statisztikák szerint másodpercenként 14 fotó készült róla… Ausztráliában a „köztársaság gyilkosának” nevezték, mert miatta soha nem látott magasságba emelkedett a monarchia támogatottsága, Új-Zéland gazdaságát pedig egyenesen felturbózta. Érkezésével ugyanis az egész világ figyelmét felhívta az országra, a következő két hétben 129 százalékkal nőtt a helyi hotelekben a foglalás, és hasonlóan megemelkedett az oda szóló repülőjegy-igénylés is.
De például a divatipar azóta is sokat köszönhet neki. Amit rá és a testvéreire ad Katalin, abba akarják öltöztetni a gyermekeiket anyák milliói. Az érintett ruhák percek alatt elfogynak a boltokból és az internetes áruházakból. Többször előfordult, hogy egy hivatalos megjelenésük után olyan sokan akarták egyszerre megvenni a hercegi gyerekek által viselt darabokat, hogy összeomlottak a portálok.

Ezt a képet édesanyja, Katalin hercegné készítette róla (Fotó: Profimedia)

Kijelölt jövő vár rá

Persze György ebből még nem sokat vesz észre, azt viszont igen, hogy különleges a helyzete, hiszen mindenhova, még az iskolába is három testőr kíséretében megy. Törvény írja ugyanis elő a királyi család tagjainak, hogy nem mozdulhatnak ki védelem nélkül. A kis herceg testőrei folyamatosan váltják egymást, mert szülei nem akarják, bármelyikhez is túlságosan kötődjék. Azt, hogy egyszer király lesz, már tudja, valószínűleg ­Vilmosék legnehezebb feladata volt elmagyarázni neki, hogy ez mit is jelent. Vilmosnak egyébként annak idején az egyik tanórán esett le a tantusz: arról beszélgettek az órán, ki mi szeretne lenni. Azt mondta, rendőr, mire az osztálytársai felnevettek, és közölték vele: „Nem, te király leszel!”

Nem csak a szereplésről szól az életük, sok időt töltenek ötösben (Fotó: Archív)

Ahogyan Károly király, úgy Vilmos és György herceg jövője is kiszámítható: most a Windsor melletti Lambrook iskolába jár, majd a híres Eton magánintézménybe megy, aztán egyetemre, utána pedig a hadsereg valamennyi alakulatánál szolgálnia kell, hiszen egyszer a haderő főparancsnoka lesz. Igen, senki nem fogja tőle megkérdezni, mit szeretnél csinálja, az ő munkája az országai polgárainak szolgálata lesz. Lehet irigyelni mérhetetlen gazdagsága, a palotái, az ékszerei, a személyzete, illetve a kiváltságai miatt, de élete abból áll majd, hogy államfőket fogad, találkozik a kormánya tagjaival, törvényeket ír alá, megnyit, illetve felavat intézményeket… Napi programja percre be lesz osztva, utazik majd rengeteget országon belül és kívül, akkor is, ha nincs kedve, ha beteg. És mindehhez jó képet kell vágnia. Ráadásul mindig meg kell felelnie az emberek és a korok elvárásainak, fenntartva a monarchia varázsát, a titokzatosság és a közvetlenség elegyét.

Ő fogadhatta Barack Obamát pizsamában… (Fotó: Getty Images)

Rajong a dinókért

Erre az előre kijelölt életre nevelik a szülei Györgyöt, ezért utazik már most rengeteget, tanul spanyolul, látogatja meg a légierő bázisát, vesz részt a katonai díszszemlén, vagy üdvözli ­Barack Obama amerikai elnököt annak londoni látogatásán… De Katalinék ezért igyekeznek, hogy a sok formális program mellett normális gyermekkort is biztosítsanak neki. Ezért pizzát süt az édesanyjával, lovagol, úszik… Jó a kézügyessége is, tavaly karácsonykor nyilvánosságra hozták az egyik festményét. Édesanyja is mesélte róla, hogy rajong a dinoszauruszokért, bár a róluk szóló kiállításra, biztonsági okokból, csak zárás után mehetett el. Hiába, így kell eljárnia annak, aki egyszer majd 15 ország királya, az 56 államot számláló Nemzetközösség vezetője és az anglikán egyház feje lesz egyszer.

Tudta róla?

• Nincs vezetékneve,ő királyi fensége György Sándor Lajos walesi hercegnek hívják.
• Születésekor Erdélyben egy virágos rétet kapott Kálnoky Tibor gróftól, III. Károly jóbarátjától.
• Élete első évében 176 hivatalos ajándékot kapott, többet mint II. Erzsébet abban az évben.
• Korábban a londoni Kensington-palota 25 szobás lakrészében élt, tavaly költözött át családjával a windsori kastély melletti Adelaide Cottage udvarházba.
• A plüss koalamackója nevét – Bilby – mondta ki először.
• Prince George után P. G.-nek becézik az iskolatársai.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!