Külföldi sztár

„Nem véletlenül mondják, hogy az 50 az új 30” – 10 jó tanács az egykori szupermodelltől

A változókor idején rengeteg nő érzi úgy, hogy – pestiesen szólva – neki már lefőtt a kávé. Az 57 éves Cindy Crawford szerint ez óriási tévedés!

Edzőcipő nélkül sehova

Hogyan élhetne teljes életet valaki, aki elhanyagolja és hagyja leépülni a testét? Az egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás. „Bármilyen edzettségi szinten vagyunk, mozogni soha nem késő elkezdeni. Eleinte lehet csak gyaloglás vagy egy-két kilós súlyok emelgetése, aztán fokozatosan mozogjunk egyre többet. Ez a csontritkulás ellen is nagyon fontos” – mondja Cindy aki a kardiót váltogatja erősítő edzésekkel.

Új kihívások minden korban

Sosem késő új dolgokat kipróbálni. Hihetetlenül felpezsdítheti a mindennapjainkat egy vadonatúj tevékenység, amit örömmel és érdeklődéssel csinálunk. Legyen az túrázás, varrás, nyelvtanulás, sakkozás vagy épp festészet, az idő értelmes és élvezetes eltöltése valósággal megfiatalít. Cindy­ hobbijai közé tartozik a lakberendezés és a kertészkedés, de nemrég felfedezte magának a szörfözést is, és imádja.

Az útra kelés varázsa

A modell világéletében rengeteget volt úton a munkája miatt. Amióta visszavonult, és a gyerekei is kirepültek, a saját örömére utazik – és nem kell luxusvakációkra gondolni. „Az úton levés varázsát kevés dolog múlja felül. Néha csak motorra pattanunk a férjemmel, és megyünk az orrunk után, vagy elautózunk egy közeli tóhoz, és élvezzük az isteni nyugalmat, kiszakadunk a mindennapokból” – mesélte.

Férjével sokat utaznak

Az ember társas lény

Bizonyos kor fölött az emberek hajlamosak bezárkózni. Pedig sok kutatás kimutatta, milyen fontosak a mentális egészség szempontjából a társas események, a családi és baráti programok. „A gyerekeim már önálló életet élnek, de ma is sokszor összejövünk, szoros a viszonyunk” – mondja az exmodell. Épp ilyen fontos számára a baráti kapcsolatok ápolása – mennyi remek emlék születik a közös utak, vendégségek alkalmával!

Önkénteskedni öröm

Cindy azt mondja, semmi nem ad annyi önbecsülést és értelmet az életnek, mint az, ha támogatunk másokat. Számára ez fiatal korától természetes – miután gyerekként elveszítette az öccsét leukémiában, mindig kereste, hogyan segíthet másoknak. Az önkénteskedés szerinte még többet ad annak, akinek már kirepültek a gyerekei, hiszen jó érzés, ha gondoskodhatunk másokról.

Öröm, ha segít másokon

Az agynak is kell torna

Ahogy a testünk akkor marad fitt, ha dolgoztatjuk, ugyanez vonatkozik az agyunkra is. A szellemi frissesség megtartása 50 fölött alapvető fontosságú, és ehhez nem árt némi tudatosság. „Az olvasás sokkal jobb, mintha esténként csak a Netflix­et bambulnám – vallja az exmodell. – A sakk és a memóriajátékok is nagy kedvencnek számítanak nálunk, és szeretjük a fejtörőket is.”

Egy mély lélegzet…

Nemcsak a stresszt és a vérnyomást csökkenti, és segíti a jobb alvást, de általában is ellenállóbbá és derűsebbé tesz, ha légzőgyakorlatokat iktatunk be a mindennapjainkba. Cindy számára ez régi praktika, de bármikor érdemes elkezdeni – szerinte csodát tesz.

Kis változások nagy ereje

Ő maga mindig odafigyelt arra, hogy egészségesen étkezzen, de egy barátnője példáján érzékeltette, mekkora szerepe lehet adott kor fölött akár egy kis életmódbeli változásnak is. „Folyton fáradtnak érezte magát a barátnőm. Elkezdett tudatosabban étkezni, elhagyta az édességet, és sok zöldséget evett. Már pár hét alatt jóval energikusabb lett, és jobban is alszik” – mesélte.

A félig teli pohár

Tudatosan is változtathatunk a hozzáállásunkon azzal, hogy pozitívabban szemléljük a világot. „Aki az öregedést negatívan éli meg, és nem keresi azt, ami jó benne, az nem tudja jól megélni ezt az időszakot. Pedig 50 fölött is kaland az élet, csak meg kell látni a jó oldalát – fejtegette Cindy. – Számomra mindig félig tele van a pohár, mert mindenben meglátom a szépet.”

Vigyázzunk a szemünk fényére!

A kor előrehaladtával a legtöbb ember látása megromlik, de sokat tehetünk azért, hogy lassítsuk ezt a folyamatot. „Segít a szemtorna, az UV-védelem és az egészséges étrend. A C- és az E-vitamin, a cink és a lutein különösen fontos a szem egészségéhez, erre nagyon ügyelek.”

Kiemelt képek és fotók: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!