Külföldi sztár

Alain Delon: „Meg voltam róla győződve, hogy korán bevégzem, mert egy csirkefogó vagyok”

Miközben az idős filmsztár az emlékeit rendezgeti, hátborzongató események is felbukkannak a múltjából: alvilág, maffia, zsarolás, prostitúció, szexorgiák.

Tavaly ilyenkor azt lehetett hallani a franciák talán leghíresebb szívtiprójáról, hogy az eutanázia híveként arról beszél: szeretné megválasztani a halála időpontját. Érthető, hogy sokat gondol az elmúlásra, hiszen egymás után mennek el egykori szerelmei és évtizedes barátai, 2021-ben Jean-Paul Belmondo is végleg itt hagyta. Ráadásul az öregkor minden más nyavalyája mellett Delon négy éve stroke-ot kapott, és hosszabb időre kórházba került. Akkor sokan aggódtak érte, felépül-e egyáltalán, de szívós szervezete győzedelmeskedett, és ma 87 évesen, amennyire lehet, újra jól van. A filmezéstől évekkel ezelőtt végleg visszavonult, azóta leginkább az emlékeit rendezgeti, és a múltján töpreng. Időnként pedig egészen meglepő dolgokat is elárul magáról.

Ragadtak rá a prostituáltak

Legutóbb például decemberben, amikor a Le Monde-nak elmondta: nem sokon múlt, hogy az élete teljesen más irányt vegyen, és a filmipar helyett a prostitúció világában kössön ki… „A nőknek köszönhetem, hogy a színészet lett a szakmám. 21 évesen megismerkedtem egy Zizi nevű hölggyel, rajta keresztül találkoztam a színésznő Brigitte Auberrel, aki elvitt Cannes-ba, és bemutatott egy rendezőnek. A rendező felesége szerelmes lett belém, és addig rágta a férje fülét, amíg bele nem rakott a készülő filmjébe” – emlékezett vissza. Ez lett az Amikor a nő zavarba jön című film 1957-ben, ebben tűnt fel először a filmvásznon Delon. Azelőtt két évig a francia haditengerészet katonájaként harcolt az indokínai háborúban, és onnan hazatérve csak egy hajszálon múlt, hogy nem bűnöző lett belőle. „Fogalmam sem volt, mihez kezdjek magammal, és meg voltam róla győződve, hogy korán bevégzem, mert egy csirkefogó vagyok. Megvolt hozzá a mentalitásom. Egy barátommal laktunk együtt Párizs vöröslámpás negyedében, egy lepattant szállóban, volt mellette egy bár, ahová a nehézfiúk jártak. Csak annyit mondok, hogy egy vagy két hónap múlva már nyolc lány akart dolgozni nekem, akik mind belém voltak esve. Nem sokon múlt, hogy tényleg egy strici legyen belőlem” – vallotta be őszintén. Az, hogy aztán a nők egész életében sűrűn váltották egymást az ágyában, nem titok, még ha volt is egy-két igazi, nagy szerelme – mint Romy Schneider vagy ­Mireille Darc.

Romy Schneiderrel a Christine-ben (Fotó: Profimedia)

Felderítetlen gyilkosságok

Az is tény, hogy még fiatalon, a harmincas éveiben gyilkossági ügybe keveredett, amikor a testőrét és barátját, Stevan Markovićot holtan találták egy szemeteszsákba csomagolva. Delon is gyanúba keveredett, egy korzikai maffiózóval együtt, aki szintén jó barátja volt. Azt suttogták, a testőrnek kompromittáló fotói voltak híres emberekről, többek közt a leendő francia elnök feleségéről a színésznél tartott szexorgiákról. Marković állítólag zsarolni kezdett a fotókkal, de olyan pletykák is felröppentek, hogy Delon azért állt rajta bosszút, mert rájött, hogy annak viszonya van a feleségével, Nathalie-val. A máig megoldatlan gyilkosság idejére a filmsztár hamis alibivel próbálta igazolni magát, az ügyet pár év nyomozás után ejtették. Aztán évekkel később Delonnak volt még egy rejtélyes körülmények közt meghalt testőre: Uros Milićevićet azután találták holtan egy szállodában, hogy egy nyomozás során terhelő vallomást tett a színész alvilági barátaira – ilyenek ugyanis még a sztárrá válása után is szép számmal akadtak. A nézők ma mindenesetre úgy emlékeznek Delonra, mint a gengszterfilmek ellenállhatatlanul sármos főszereplőjére.

Rendezte zűrös viszonyait

A múltja mellett azért még a jelenkori világ sorsa is foglalkoztatja – nemrég egykori filmbeli partnerével, Catherine Deneuve-vel is összefogtak, hogy egy tévéműsorban kiálljanak Ukrajna mellett és a háború ellen. Vagyis a jelek szerint Delonnak nem egyedül a hároméves unokája, Lino a fontos – bár sokan úgy gondolták, már egyedül imádott lánya, Anouchka kisfia tartja itt. Valamennyire rendeződött a korábban zűrös viszonya a két fiával, az 58 éves Anthonyval és a 29 éves Alain-Fabiennal, aki nyilvánosan is sokat támadta őt. A színész felváltva él a Genfi-tó közelében található birtokán, illetve egy francia kisvárosban, Douchyban, de Párizsban is látni néha, ha ügyes-bajos dolgai oda szólítják.

Lányától, Anouchkától van egy unokája (Fotó: Profimedia)

Ő is mélyről indult

A francia filmvilág másik „szent szörnyetege” Gérard Depardieu, aki őszintén vallott arról, milyen kisstílű bűnöző volt fiatal korában. Volt, hogy férfi prostituáltként kereste a kenyerét, és meglopta a klienseit, de még arról is beszélt, hogy a temetőben kiásott frissen eltemetett halottakat, és lelopta róluk az ékszert, a cipőt.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!