Külföldi sztár

A görög fiú, akinek a slágereit ma is dúdoljuk – George Michael idén nyáron lenne 60 éves

Idén lesz hét esztendeje, hogy többé nincs közöttünk az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb popikonja.

Ha megéri, az énekes június 25-én ünnepelte volna a 60. születésnapját. Hogy nem így lett, az tragikus módon alighanem már a korai éveiben eldőlt. Pedig olyan szépen indult minden… Mesébe illő, ahogyan egy görög bevándorló házaspár Londonban született fia alig húszévesen felért a popszakma csúcsára, és egy csapásra világhírű lett.

George Michael and Andrew Ridgeley a szüleikkel (Fotó: Getty Images)

Tiniként a metróban énekelt

Szülei az ötvenes években emigráltak Ciprusról Angliába, és a leendő popsztárt még görög néven, Georgios Kyriacos Panayiotou-ként anyakönyvezték. Apja vendéglős volt, anyja táncos, a kisfiú érdeklődése pedig későbbi elmondása szerint nyolcévesen, egy fejsérülést követően fordult a zene felé. 18 évesek voltak, amikor gimis barátjával, Andrew Ridgeley­-vel megalapították Wham! nevű együttesüket. Addigra már metróaluljárókban zenélve mutatta meg énekesi tehetségét, többek közt ­Queen-számokat adott elő az utazóközönségnek. A nevét is ekkor változtatta meg ­George Michael­re. Angliában alig két évvel később már a slágerlisták élén tanyáztak olyan máig népszerű, saját maguk által írt slágerekkel, mint a Freedom, a ­Careless Whispers vagy a Wake Me Up, Before You Go-Go, 1984-ben pedig megérkezett az azóta is az egyik legtöbbet játszott karácsonyi dal, a Last Christmas­ – amely négy éve egy filmet is inspirált. A dalok nagy részét nemcsak éneklő, hanem szerző George pedig pillanatok alatt körülrajongott világsztár lett.

A Wham! sikere szinte felfoghatatlan volt (Fotó: Profimedia)

Csupán a barátja tudta az igazat

Csakhogy volt valami, ami minden elsöprő siker ellenére pokollá tette az alig húszéves közönségkedvenc énekes életét. Nevezetesen, hogy titkolnia kellett a világ előtt a másságát. Miközben barátjának, Andrew-nak hamar bevallotta, mi az igazság, a nyilvánosság előtt csak másfél évtizeddel később, 35 évesen vállalta fel homoszexualitását. „George­ kínosan ügyelt arra, hogy semmi ne derüljön ki. Úgy érezte, a popvilág akkori közegé­ben nem rúghatott volna labdába, ha felvállalja, hogy meleg. Ráadásul olyan sztárok mellett kellett érvényesülnie, mint Madonna vagy Michael Jackson. Az állandó bujkálás viszont kezelhetetlen mennyiségű stresszel járt a számára. Depressziós lett, úgy érezte, gyakorlatilag börtönbe zárta magát” – idézte fel később a másik bandatag. Az ifjú popsztár félelmeivel nem volt egyedül abban az időben. Olyan szupersztárok sem mertek előbújni az igazsággal, mint Elton John vagy a Queen legendás énekese, Freddie Mercury. George a szülei elől is titkolta az igazat. Később elmondta: minél nagyobb sztár lett, annál inkább csapdában érezte magát, miközben tudta, ha boldog akar lenni, muszáj lenne az őszinteséget választania. Az állandó kínzó dilemma vezetett aztán egyre súlyosbodó drogfüggőségéhez – ami végül olyan tragikusan rövidre szabta az életét, hiszen csupán 53 éves volt, amikor 2016 karácsonyán meghalt.

A brazil divattervező, Anselmo Feleppa volt számára a nagy ő (Fotó: archív)

Elvesztette első szerelmét

A családjának azután vallotta be a melegségét, hogy 1993-ban élete nagy szerelme, a brazil divattervező, Anselmo ­Feleppa meghalt AIDS-ben. „Ő volt az első igaz szerelmem. És bár titkolóztunk, boldogabb voltam vele, mint valaha. A siker, a pénz, a hírnév mind elhalványult az érzés mellett, hogy olyan ember mellett ébredek fel, aki szeret – mondta később George. A megtalált boldogság után a tragikus veszteség végképp beárnyékolta az életét, ráadásul örökké kínozta a bűntudat, hogy nem volt ott kedvese halálos ágyánál. Három évig csak őt gyászolta, azután pedig hirtelen imádott édesanyja is meghalt, aki mindig mindenben mellette állt. – Akkor úgy éreztem, engem elátkoztak és minden jó elveszett az életemből. Nem akartam tovább élni” – mondta erről az időszakról. Későbbi sorsát botrányok sora kísérte, és függőségéből soha nem sikerült talpra állnia.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!