Külföldi sztár

Gérard Depardieu – Lesz végre következménye tűrhetetlen viselkedésének?

Nem először hallani, hogy a franciák szent szörnyetege a hatalmával és a testi fölényével visszaélve, erőszakosan közeledik a nőkhöz.

Ő úgy gondolja, csak udvarol, amikor egy kolléganőjének kéretlenül belenyúl a bugyijába, a sminkes lány fenekét simogatja, vagy csókolgatja a forgatásokon megkívánt fiatal szépségeket. Hány nő panasza kell még ahhoz, hogy valaki megálljt parancsoljon a francia filmvilág „szent szörnyetegének” becézett sztár viselkedésének? Az ugyanis régóta nem titok, hogy ­Depardieu zaklatóan és megalázóan viselkedik a nőkkel, a legtöbb esetben azonban a környezetében csupán legyintenek erre. „Gérard már csak ilyen” – mondják.

Egy sztárnak mindent szabad?

Most azonban egykori áldozatai megelégelték, hogy a híres-­hírhedt színész büntetlenül visszaélhet az ismertségével és hatalmával. Nem kevesebb mint tizenhárom nő vádolta meg a 74 éves színészt szexuális zaklatással vagy erőszakkal. Az állítólagos esetek az elmúlt közel húsz évben, 2004 és 2022 között történtek, általában filmforgatásokon. A vádlók vallomásai többnyire kéretlen érintésekről, tapizásokról, obszcén megjegyzésekről és célzásokról szólnak, ebben színésznők és egyéb stábtagok, pél­dául sminkesek vagy technikusok egyaránt érintettek. A nők panaszait szinte mindig semmibe vették a főnökeik, akik pedig tehettek volna valamit a sztár viselkedése ellen. A filmes nagykutyák általában igyekeztek viccel elütni dolgot, mintha ez a magatartás Depardieu különc természetének csak egy jópofa kis szelete lenne, amit nem olyan nagy ügy tolerálni. Az ügyet a nyilvánosság elé táró Media­part nevű oknyomozó portál szerint csupán egyetlen rendező ismerte el, hogy tudott a színész zaklatásairól, és rendre is utasította miatta.

Pár éve Isabelle Huppert-rel bizalmaskodik túlzottan Cannes-ban (Fotó: Getty Images)

Nehéz a bizonyítás

„A különböző beszámolók nagyon hasonlítanak egymásra, hogyan nyúlt a lábuk közé, simogatta a feneküket, a hasukat, a csípőjüket, szexuális tartalmú megjegyzéseket téve, olykor kitartó nyögéseket hallatva. Még valami hasonló ezekben a történetekben: általában fiatal, pályakezdő nőkről volt szó, akik teljesen lefagytak, és sokszor nem merték felemelni a szavukat a világhírű nagy sztár ellen, akit mindenki istenként kezelt a forgatáson” – írta az ügyben több hónapos nyomozást folytató lap. Akadt színésznő, akinek a nagy színész a bugyijába is megpróbált erőszakkal belenyúlni, hiába próbálta leállítani – ő feljelentést is fontolgatott, amiről lebeszélték, hiszen nem tudta volna bizonyítani, amit állít.

Charlotte Arnould két­rendbeli erőszakkal vádolta meg (Fotó: Archív)

Nem történt semmi büntetendő…

A vádakra a színész ügyvédei annyit reagáltak, hogy Depardieu­ nem követett semmilyen büntetendő cselekményt, sőt azt is tagadja, hogy bármi elítélendőt tett volna. A színész maga annyit mondott még korábban, hogy szeret udvarolni, de talpig úriember. Nem az oknyomozó lap cikke ugyanis az első, ahol szexuális erőszak vádja merül fel az utóbbi években bestiálisan elhízott sztár ellen. Még 2018-ban jelentette fel egy régi barátja fiatal lánya, a táncos-színésznő Charlotte Arnould,­ aki 22 éves volt, amikor állítása szerint ­Depardieu kétszer is megerőszakolta. Az ügyet először ejtették, de Charlotte elérte, hogy újrainduljon a nyomozás, hiába próbálta a sztár ezt minden eszközzel megakadályozni. Akár még idén per lehet belőle, és ha elítélik nemi erőszak miatt, a franciák egyik leghíresebb színésze börtönbe is kerülhet.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!