Külföldi sztár

Harry herceg: „Anyám halála után kezdődtek a rohamok, és sokáig tartottak”

Sok sztár mellett a sussexi herceg is őszintén beszél pánikbetegségéről.

„A szívem úgy dörömbölt, mint egy mosógép”

Bár sokan úgy ­tartják, nekik csak megszületniük nehéz, a mentális problémák a kékvérűeket sem kerülik el. Hiá­ba szokhatott hozzá kicsi korától a brit trónörökös másodszülött fia, hogy reflektorfényben él, sokáig pánikrohamok törtek rá, amikor nyilvánosság előtt jelent meg. „Anyám halála után kezdődött, és sokáig tartott. Hogyan jelentkezett? Minden alkalommal, amikor sok emberrel voltam egy helyiségben – és ez esetemben azért elég gyakori –, elöntött a hideg veríték, és a szívem úgy dörömbölt a mellkasomban, mint egy mosógép. Azután értettem meg, hogy muszáj segítséget kérnem, miután Afganisztánban szolgáltam” – árulta el Harry. Az utóbbi időben különösen a szívügyévé vált, hogy a mentális gondokra felhívja a ­figyelmet.

Pink: „Biztosra vettem, hogy stroke-ot kaptam”

Korábban pánikrohamok gyötörték, de ő azt hitte, valami halálos kórban szenved. „Nem tudtam, mi ez, még nem volt ennyire közismert ez a betegség. Attól féltem, stroke-ot kaptam, olyan tüneteim voltak. Gyakran voltam a sürgősségin is miatta. EKG-t csináltak, és mondták, hogy az egész a fejemben játszódik le, csak én képzelem be. Terápiára kezdtem járni, és ott tanultam meg azokat a technikákat, amik segítenek megállítani a folyamatot. Ilyen például, hogy fókuszáljak magamra, lélegezzek mélyen, meditáljak, étkezzek egészségesen, mozogjak… Nekem rengeteget segített a naplóírás, a dalírás, az olvasás, sőt a főzés is. A pánikbetegség rémisztő, de ki lehet belőle mászni” – mesélte.

A vagány Pinkről senki nem gondolná, hogy pszichés problémái vannak (Fotó: Getty Images)

Shawn Mendes: „Kimenekültem a moziból”

A népszerű énekes már korábban is beszélt arról, hogy tinikora óta súlyos szorongással küzd, olykor énekelni is képtelen emiatt. Sőt előfordult, hogy film közben ki kellett menekülnie egy moziból, olyan pánikroham tört rá a sötétben. Most elárulta, mennyivel nehezebben kezeli az ilyen helyzeteket, amióta nincs mellette exbarátnője, Camila Cabello. „Egyedül sokkal nehezebb megbirkózni azzal, ha úgy érzem, a peremen egyensúlyozom, és mindjárt lezuhanok a semmibe. Korábban őt hívtam fel, ha rám tört egy pánikroham, és ő mindig megnyugtatott, de most egyedül maradtam a problémámmal” – panaszkodott.

Amíg Camila Cabello volt a párja, ő segített neki a szorongásai kezelésében (Fotó: Archív)

Jennifer Lopez: „Attól féltem, hogy megőrültem”

Az épp negyedszerre házasodó popsztár nemrég mesélt arról, hogyan változtatta meg gyökeresen az életét annak idején egy bénító pánikroham. A 20-as évei végén indult be a karrierje, és rengeteget dolgozott. „Alig 3-5 órát aludtam naponta, a végkimerülésig hajtottam magam. Egy napon aztán egyik percben még teljesen normálisan voltam, egy forgatáson az öltözőben ülve az aznapi teendőket gondoltam át éppen, amikor hirtelen úgy éreztem, képtelen vagyok megmozdulni, megszólalni, a látásom is elhomályosult. Páni félelem tört rám, biztos voltam benne, hogy megőrültem” – idézte fel. Később tudatosult benne, hogy klasszikus pánikrohamban volt része, a sokk végül teljes életmódváltáshoz vezetett nála. „Ekkor értettem meg, mennyire fontos odafigyelni magunkra. 7-9 óra alvás és mindennapos testmozgás, azóta ezt semmi nem írhatja felül nálam.”

J.Lo-nál a rengeteg munka és a kevés alvás kombinációja idézte elő a tüneteket (Fotó: Archív)

Kiemelt képek: Profimedia, Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!